Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев заяви, че е изненадан от това, че досега никой в България не е признал, че е участвал в уредени мачове.

Фурнаджиев коментира информациите, разкрити от Мишел Платини, че БФС са получили писма от УЕФА с подозрение за уредени мачове у нас.

"Трябва да се борим с тези прояви. БФС сезира нужните органи. Не можем да ви кажем нищо, докато тече разследване. Дано има и резултат. Интересното е, че в тези неща участват много хора. В една съблекалня са 20 футболисти. Как един не каза, че спортният му директор или президентът са му казали да загуби мача?", запита заместникът на Боби Михайлов.

"Виждате, навсякъде има уредени мачове. И Бразилия падна нарочно от България на Световното първенство по волейбол", продължи той. Фурнаджиев коментира и шансовете ни да сме домакин на Европейското първенство за младежи до 21 години през 2013 година. "Дано ни изберат. Имаме сили и желание да сме домакин на Европейското първенство. Виждате, ЦСКА би австрийски отбор, Левски победи Гент, завърши наравно с Лил. Това доказва, че нивото на футбола ни не отстъпва на това в другите държави", смята Фурнаджиев.

По темата национален отбор, той добави: "Трябва да се залага на повече българи в клубовете у нас. Намалихме квотата на чужденците до трима, но после влязохме в ЕС и вече няма ограничение за европейски граждани. Купуват се на кило чужденци на преклонна възраст и затова много млади таланти остават неоткрити. У нас липсва приоритетът за спорта".

Босът на УЕФА Платини се видя и с премиера Бойко Борисов, а Фурнаджиев разкри подробности от срещата. "Премиерът изказа подкрепата си за това държавата да е домакин на този форум. Каза ни, че я имаме тази подкрепа", сподели Фурнаджиев.

Той завърши с пояснение за това кога ще бъде изградена нова база за националния отбор. "Не успяхме да усвоим парите от УЕФА за нова база за националния отбор, тъй като трябват промени в Закона за спорта. УЕФА дават парите, но искат да има терен, който се отпуска безвъзмездно от държавата. Господин Платини обаче направи реверанс и запази тези пари, за да не се изгубят. Надяваме се нещата наистина да тръгнат веднага, след като се направят промените в Закона на спорта, които вече са в развитие", завърши вицепрезидентът на БФС.