Собственикът на Локомотив Пловдив Веселин Марешки даде обширно интервю за в-к Марица, в което говори за ситуацията в клуба, за Атанас Узунов, за Емил Велев, за Гонзо, за селекцията, за Лаута.

Г-н Марешки, наясно ли сте с положението в Локомотив? Доста бурна е обстановката в клуба и около него през последната седмица?

Да, наясно съм. Уверявам ви, че на ден отделям доста време за Локомотив. Ежедневието ми е доста напрегнато, заради бизнес ангажименти и не мога да съм често на Лаута. Но поне няколко пъти на ден аз отделям време, за да се информирам какво става в клуба, да решавам проблеми. А освен това с бизнеса си аз издържам клуба. Няма да повтарям баналности колко е трудно това в днешно време у нас.

Притеснен ли сте от скандалите в Локомотив?

Не е хубаво това, което става в Локомотив. Не съм притеснен, защото ежедневието ми налага да се справям с доста трудни ситуации. И в общи линии успявам. Но това, което става в клуба и около клуба, не ми харесва. Не може толкова негативна енергия да се хвърля срещу човек, на когото аз няколко пъти съм гласувал публично доверие. Аз съм доста критичен човек и като такъв съм прегледал цялата документация на Локомотив. Направил съм доста проучвания. Изпитал съм на дело Атанас Узунов. И на базата на това съм изградил доверието си в него и искам да работя с него. Не виждам какъв е проблема на феновете с Узунов. Доколкото разбирам, проблемът е между председателя на фенклуба и негови приятели с Атанас Узунов. Просто аз искам да работя с този човек и толкова.

Узунов обаче си подаде оставката?

Нека повече не засягаме този въпрос. В неделя аз ще дойда на мача срещу Славия. Този мач е много важен за нас и ние трябва да го спечелим. Затова искам да съм близо до отбора и ако мога да помогна. Тогава ще се видя с много хора. С фенове, с хора от щаба. Не смятам повече този наш проблем да става като цирк за другите. Затова сега няма да отговарям на въпроси дали ще приема оставката на Атанас Узунов или не. Аз казах, че имам доверие в този човек и искам да работя с него.

Как минаха за вас тези 2 месеца и половина, откакто сте начело на Локомотив?

Доста напрегнато. Аз бях, а може би и още до известна степен съм, външен за футбола човек. Смятам обаче, че успях в тези два месеца да навляза във футбола. Аз и от лекарства не разбирах преди, но сега съм най-големият търговец на лекарства. За съжаление през това време силите и средствата отиваха основно за погасяване на стари задължения. Всеки ден изникват нови и нови. Но аз не се отчайвам. Не съм човек, който се предава. Даже още повече се амбицирам.

Какви са вижданията ви за развитието на Локомотив? Имате ли проект за клуба?

Искам Локомотив да е сред водещите клубове в България. Да има един от най-добрите отбори, който да радва феновете ни с победи и красива игра. Да имаме хубав стадион и работеща детско-юношеска школа. Ще се радвам много, ако в първия отбор половината от момчетата са от школата. Аз съм решил да инвестирам във футбола в Пловдив и затова ще искам в школата да се работи така, че да подава качествени играчи за първия отбор. Защото един футболист, израснал на Лаута няма как във всеки мач да не дава 100 процента от себе си. Доста се поинтересувах през времето, откакто съм начело на Локомотив. Прави ми впечатление, че дори най-богатите клубове в света разчитат на свои кадри и инвестират средства за създаването им. Ние ще подготвим специална инвестиционна програма за работа в школата. Ще подобрим базата и квалификацията на треньорите. Но и ще изискваме от тях резултати. Очаквайте съвсем скоро нова и работеща структура на клуба. За изграждането й обаче ще са необходими усилията на всички. На ръководство, фенове, футболисти. Просто трябва да се съсредоточим в работата и да не обръщаме внимание на провокации. Ние нашите проблеми трябва да си ги решаваме сами.

Осигурен ли е финансово клубът?

Да, категорично.

Защо тогава се появиха писания, че няма минерална вода за тренировки и мачове, че не достига екипировка?

Питайте тези, които ги пишат. Ако няма минерална вода, значи този, който е трябвало да я поръча, не го е направил навреме. Феновете трябва да са спокойни. Клубът е осигурен финансово. Просто трябва да изградим структурата, защото иначе наливаме от пусто в празно.

Общо е мнението, че Локомотив се нуждае от мащабна селекция през зимната пауза, за да се спаси от изпадане. Ще осигурите ли средства?

Средства никога не са липсвали, откакто съм начело. С едно-две изключение съм осигурил всичко, което е поискал бившият старши треньор Емил Велев. Велев не трябва да се оправдава с други хора от ръководството и да си измива ръцете с тях за изпуснатия Илиян Йорданов. Поинтересувах се за това момче, което отиде в Левски. Велев е оставил извън групата този играч няколко дни преди да бъде освободен. Момчето е поискало да се махне и седмица след това бележи голове за Левски.  Значи за Левски Илиян Йорданов може да играе и да вкарва, а за Локомотив не. Велев да отговаря, ако някой от доведените от него играчи не се представя добре. Имам доста забележки към някои от хората, които Велев привлече. Няма да споменавам имена, тъй като сега с тях работи Стефан Генов. Той ще си решава кой да остане след Нова година. И той ще си носи отговорността. Смятам, че Локомотив е достатъчно атрактивен отбор за добри футболисти. Всичко се плаща навреме, легално е. Няма нищо скрито. Футболистите играят за едни от най-добрите премии у нас. Просто във всеки мач трябва да дават максимума от себе си, за да ги заслужат.

Съжалявате ли, че се разминахте с Георги Иванов (Гонзо)?

И да съжалявам, какъв смисъл има от това? Сега реалността е това, което е. Гласувам пълно доверие на Стефан Генов и екипа му и очаквам да го оправдае. Оставам със страхотни впечатления от Гонзо. Той е много интелигентен и разбран човек. Като кадър на Локомотив, вярвам че един ден ще работи за клуба. Просто сега нещата не станаха. Получи се някакво разминаване, от което и аз си взех необходимата поука.

Къде виждате Локомотив в края на сезона?

Бих искал да сме в първата осмица. Да бъде положена основата на добър отбор с предимно български футболисти, защото няма как да издигаме нивото на футбола ни, ако залагаме само на чужденци. А един българин, когато получава пари, той ги харчи тук, това е добре за икономиката като цяло. Докато чужденецът идва, поиграва, взема си парите и ги харчи навън. Искам да бъде положена основата на модерен клуб. И през следващия сезон вече да се гонят високи цели. Аз не съм човек, който се задоволява с обикновено живуркане и съм го доказал. Това ще е моето кредо и във футбола.

Ще има ли инвестиционна програма и за стадион „Локомотив“?

Да. Знаете, че бях помолен да вдигна цените на билетите с цел изграждането на трибуна Бесика. Аз не се съгласих, защото знам, че времената са много трудни. Не искам, заради един лев да загубим нито един фен. Декларирах и готовност очакваните постъпления от увеличението на билетите да го покрия аз. И ще го направя. Готов съм да инвестирам в тази трибуна и в комплекса като цяло. Знаете обаче, че стадионът е общинска собственост и на него не може да се строи безразборно, без планове, проекти и разрешителни. Едната от структурите, които ще създадем, ще се занимава точно с инвестициите, с връзките с общината и правителството. Първо трябва добре да преценим нещата, след това да изготвим план и тогава да се заемем с реализацията. Гарантирам ви, че в недалечно бъдеще Лаута ще бъде наистина един от най-добрите комплекси за спорт и отдих у нас.