2007 година завършва кошмарно за защитника на Литекс Михаил Венков. Левият бек, който стигна до националния отбор, бе опериран от херния. По време на последния мач в шампионата от есения сезон – срещу Черноморец (0:2) на Венков бе счупена ръката. Това също наложи медицинска интервенция. Роденият в столичния квартал Требич футболист обаче спечели любовтта на ловешките фенове, защото призна, че в Бургас е играл цяло полувреме със счупена ръка. Агитката на Литекс е категорична, че именно той трябва да стане футболист №1 на 2007 година. В момента Венков е на второ място в онлайн анкетата, която приключва на 31 декември. Б ившият футболист на Септември и Белите орли разкрива подробности около здравословното си състояние и споделя вижданията си за представянето на Литекс в първенството и евротурнирите в интервю за официалния сайт на „оранжевите”.

- Г-н Венков, как върви възстановяването от двете операции?
- Може да се каже добре. Ръката ми е гипсирана, но това не ми пречи да се движа. С помощтта на брат ми вече излязох веднъж от къщи. Заведе ме до кварталното кафене. Ходя бавно заради хернията, но и това ще отмине. Всичко е наред. Не искам да се оплаквам.

- Колко време ще продължи възстановяването ви?
- Предполагам, че около месец. Няма да има проблем да се включа в подготовката още на първа лагер в Дубай. Това означава, че ако всичко е наред, ще бъда на линия за началото на пролетния дял в първенството.

- Налегнаха ви доста проблеми в края на годината?
- Така е, но и това се случва в живота. Проблемите ми с хернията не са от вчера. Беше ясно, че операцията е неизбежна. Но лекарския щаб на Литекс реши да се отложи за зимната пауза. В доста мачове излизах на инжекции. А проблемът с ръката стана случайно. Играч на Черноморец падна върху мен. Сигурен съм, че не го е направил нарочно. Може да се случи на всеки.

- Феновете на Литекс смятат, че трябва да станете играч №1 на 2007 г. заради проявеното мъжество?
- Трогнат съм от тяхното мнение. Хубаво е, когато човек получава морална подкрепа. Благодаря им. В крайна сметка в Литекс има достатъчно добри футболисти. И други заслужават да са №1.

- Каква е според вас основната причина за кризата в Литекс?
- Труден въпрос. Задавам си го всеки ден и не мога да си отговоря. Кризата дойде отникъде. Започнахме шампионата много добре, дори хората ни сочеха като един от сериозните претенденти за титлата. Но се получи друго. Може би серията от мачове без победа след отпадането от Хамбургер ни повлия. Всъщност вече няма значение какви са причините за кризата. Важното е да се стегнем и да вземем Купата на България. Тя е основната ни цел. Сигурен съм, че това лято тя ще бъде в Ловеч.

- Съперникът на 1/4-финала обаче е сериозен отбор – Левски?
- Да, но ако искаме да вземем Купата, така или иначе ще трябва да играем с Левски. Дали на 1/4-финал или на финал все едно. В случая дори се получи по-добре, защото мачът със сините ще е в Ловеч. На нашия стадион сме фаворити.

- Значи сте убеден в успеха над Левски?
- Сто процента. Ако не бием Левски и не вземем Купата на България, по-добре всички да отидем и да работим в конюшната на нашия шеф – г-н Гриша Ганчев. Много сме му задължени за всичко, което прави за нас и Купата на България този сезон ще бъде най-малкият подарък от нас за него.

- Какви са впечатленията ви от новия треньор Миодраг Йешич?
- Много добри. Йешич е голям професионалист и със сигурен, че с него Литекс ще постигне така чаканите успехи. Сърбинът се е доказал и в други български отбори, което означава, че ще го направи и в нашия.

- До колко бившият треньор Ферарио Спасов е виновен за кризата в Литекс?
- Не желая да отговарям на този въпрос. Не мога да хвърля цялата вина върху един човек. Ние, футболистите, също имаме вина за кризата. Това са минали работи. Нека гледаме напред.

- Наскоро продължихте с три години договорът с Литекс?
- Да, преподписах. В Литекс се чувствам много добре. Това е единственият български тим, в който бих играл.

- Мислите ли за трансфер в чужбина?
- Не, мисля само за представянето си с Литекс. Нещата с трансферите в чужбина стават изведнъж.