„Със сигурност отборът е готов за новото първенство, поне физически. В седмицата до началото на новия шампионат ще изчистим детайлите и ще се подготвим специално за съперника ни в първия кръг - Литекс. Очаквам и футболистите да се настроят психологически за този мач и вярвам, че Миньор ще изглежда по начин, по който хората очакват. Така че Миньор ще представи новото си лице още в самото начало и няма да чакаме например 5-ия кръг, за да влезем във форма, заяви днес старши треньорът на перничани Антон Велков, който говори пред журналисти за ситуацията в клуба.

 

Той разказа, че почти от началото на подготовката до сега играчите са били в лагерна обстановка, след като първата част от подготовката премина в Банско, а втората - в словенския курорт Похорие край Марибор и само три дни почивка между тях.

 

Радващото е, че нямаме контузени футболисти с изключение на Ивайло Цветков, който получи травма в самото начало на летните тренировки. „Днес той ще премине медицински преглед, а от понеделник се надявам да се включи на 100 % в заниманията на тима. Разбира се, ще му трябва време, за да навакса пропуснатото, но за това ще му направим и подходяща програма”, допълни Велков.

 

По повод резултатите на Миньор в контролните мачове той заяви, че не смята да се впуска в подробности, тъй като българските играчи имат различна настройка за този тип двубои, но целта в тези мачове е Миньор да увеличава минутите, в които играе силно във всеки един мач.

 

Естествено, слабостите и детинските грешки също съпътствали отбора. Всичко това обаче остава в мисленето, че приятелските мачове са в друг режим на работа. По време на лагера в Словения перничани изиграха четири контролни срещи, като отстъпиха на с 0:4 на Глория Бистрица (Румъния), спечелиха с 4:1 срещу Спортул Студенцеск и с 3:1 с Хайлигенкройц (Австрия) и направиха равенство 2:2 със словенския Алуминия (Сандочин).

 

„Никога не съм се съобразявал с контролните мачове, за да променям плана на работа. Независимо от резултатите в контролите, във всеки един мач ние имахме своите силни минути. Аз лично очаквам трудна година, защото когато си настроен така, по-трудно можеш да бъдеш изненадан. Започваме остро в първенството, срещу силни отбори, и аз очаквам да влезем остро”, каза Велков.

 

Тази година ръководството дало на футболистите възможност в рамките на няколко дни да си поговорят сами и да определят те какви са целите на отбора и какви са възможностите им.

 

„Когато футболистите желаят нещо, треньорът е малко по-спокоен. За мене е по-важно играчите да имат цели, а собственикът на клуба Никифор Вангелов да е доволен от нивото на играта ни. А когато има победи, точките се трупат и тимът се изкачва в класирането. Вие знаете къде завърши Миньор миналата година, а също така и къде завърши в по-предишния сезон. Така че сега би било добре, ако сме още по-напред. И след срещата те ни казаха, че във всеки един мач, срещу всеки един противник, ще играят за победа. За мене лично не можеш да поставиш реални цели пред отбора в момента. Истинските цели могат да бъдат начертани след края на първия полусезон. Аз лично поисках от моите футболисти нещо, което ме касае - не искам да падат. Може и да губят мачовете, но не и да излизат паднали”, каза още Антон Велков.