Привлеченият през лятото в състава на Черно море ляв бек Адемар Жуниор бе посрещнат с големи очаквания както от спортно-техническия щаб, така и от феновете на тима, най-вече заради сериозния опит, натрупан по терените във футболна Бразилия. Кариоката записа дебют с фланелката на „моряците” в контролата срещу Левски, игра в реванша с ПСВ Айндховен в Лига Европа, бе в основния състав в първия кръг на А група с Черноморец, получи контузия във втория срещу Сливен и така сдаде постепенно зоната на левия бек на Ради Бачев, с чиято конкуренция не успя да се пребори. Мнозина причислиха кариоката към трансферните бразилски разочарования на “Тича” и дори предричаха негова раздяла с Черно море.

Със старта на подготовката за пролетния дял на шампионата, обаче кариоката започна да разкрива истинския си потенциал, за който само загатна през есента. В контролите остави добри впечатления с изявите си на ляв бек, за да дойде проверката с Черноморец Бч, в която за пореден път, въпреки че е защитник, се включваше умело при атаките по фланга, като демонстрира и нюх за правилно пласиране в противниковото наказателно поле, което му помогна да реализира единствения гол.

Стремежът на Адемар да играе в по-предни позиции не е никак случаен, а си има предистория. Повечето отбори в Бразилия играят в схема с трима чисти централни защитници. В тази схема бековете са изнесени по напред, покриват целия фланг и в големи периоди от мача изпълняват ролята на външни халфове. Треньорът Велизар Попов знае добре това и реагира своевременно, като в контролата срещу 4-ия в Молдова Олимпия Балти експериментира с кариоката като ляв халф при схема 4-4-2.

Адемар просто “залепна” на тази позиция и изигра най-добрия си мач, откакто е в Черно море, въпреки че Олимпия не може да е сериозно мерило. На новия си пост бразилецът “отвърна” с добра комбинативност, с много точни центрирания, на пробиви по фланга и удар в напречната греда от разстояние. Явно тази роля му е доста добре позната.

Най-точната оценка за представянето му дадоха феновете, които аплодираха и окуражаваха всяко действие на бразилеца. Ако Велизар Попов продължи да го налага на този пост, така както преквалифицира по-рано другия бразилски бек Ели Маркес, ще може спокойно по време на официален мач да прелива от схема 4-4-2 в “смелата” 3-4-3, към която още през есента показа афинитет. Вярно е, че по принцип левият фланг е “запазена марка” за Йордан Юруков, но докато той навлезе в необходимия игрови ритъм, бразилецът може да свърши добра работа в първите 5-6 кръга.