Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Неделя вечер, "ВИП Брадър", отегчени от стоенето на едно място родни знаменитости намират светлина в тунела - пускат им мача ЦСКА - Левски. Следващите два часа от живота им преминават в прозявки, в непрестанни реплики по адрес на играчите, уточняващи футболната им некадърност, виждаме скучаещи лица в близък кадър, а накрая Азис си ляга да спинка в хладните завивки на луксозното легло. Дори Костинбродският славей не може да бъде привлечен за каузата, въпреки че вижда на екрана близо две дузини атлетични, леко запотени и тичащи насам-натам из терена представители на силния пол. Тази сцена от риалити шоуто казва много неща.

Всъщност това, че вечното дерби не предложи за пореден път високо ниво, е тенденция, с която всички свикваме. Победителите - в случая отново "сините" нямат нищо против, загубилите - отново ЦСКА, нямат правото да заложат на тази теза, за да оправдаят провалените си шампионски амбиции. Въпреки че избраха възможно най-плоската - тази със съмнителния съдия, още повече че именно "червените" са негови поръчители. Това е все едно да поканиш гост в къщата си и след това да се оплакваш на съседите, че ти е изял по-голяма част от приготвеното за случая ядене. И е поискал допълнителна бира.

Иначе Пламен Марков си го казваше многократно през зимната пауза. "Армейците" нямат голям потенциал и се нуждаят от сериозна селекция. Не го чуха, направиха му два слаби мача и го уволниха. Дойде възможно най-добрият вариант. Треньорът, който по принцип не трябваше да си тръгва от Борисовата градина - Стойчо Младенов. Той обаче донякъде се заблуди от добрия си старт и възстановяването на "синьо-червената" интрига за титлата.

В крайна сметка кого победи ЦСКА от треньорската рокада насам? Единствения тим, направил хикс с "Екс-Конелиано", Спартак (Вн) - при това след едно мъчително първо полувреме и "палачите" на Левски, които бяха дошли на "Армията" с понатежал от празненства дух и нямаха никакво намерение дори да пробват да повторят подвига си. Основни футболисти на "червените" изневериха фатално в дербито, сякаш изобщо не чувстваха ЦСКА като своя собствена идея. Бедният Александър Томов - след като не отпусна нито лев за нови играчи, пробва с "гениалния" си ход за премиране с 2 милиона лева за първото място.

Пак не стана - в момента, в последната част на първенството, ЦСКА е на трето място. Далеч по-близо до четвъртото, отколкото до първото. Сигурно е трябвало мъчително да се обяснява на Митал, какво е това, което виждат милиардерските очи. Полупразен стадион, скучна игра, само един гол, при това за другия отбор, някакви индивиди на няколко метра пред госта, току се обръщат към него, показват му средни пръсти въпреки присъствието на дъщеря му и пеят новата си песен, с ромски текстови мотиви, чийто главен герой е именно Митал. "Ами ето това е, г-н Прамод, футболът в България. Ще дадете ли за селекция 5-6 милиона евро?" Не знам, Стойчо Младенов е получил уверения, че ще даде. Най-важното, което той самият има нужда да получи, е уверението, че поема цялата спортно-техническа власт за дълги месеци и години напред. С опция да поосвободи някой и друг играч. Задължително!

Шампионите си взеха своето срещу вечния съперник по навик. Те са пред прага на още една титла, макар от възпитание да не смеят да го изрекат на висок глас. От възпитание към Локомотив (Сф), но като се сетя как преди време, мераците за върха на "железничарите" бяха прерязани с убийственото 0:8, скептицизмът към тях надделява и в този момент.

Левски победи, но не убеди, че "План 2007" е готов. Много от главните герои в него не бяха на терена. Отборът на Стоилов има нужда от същите неща, каквито липсват и на ЦСКА. Солидна селекция. Още един цял сезон на мускули, инерция и силата на синята фланелка е почти химера. Ясно е, че в момента всичко е наред на "Герена" - вероятна титла, втори шанс за групите на Шампионската лига, резултатни победи във вътрешното първенство, но на фона на слабата конкуренция в лицето на очевидно болния ЦСКА, все още не изигралия сериозните си мачове Локо (Сф) и ловчанлии, които пак насочват всички усилия в турнира за купата.

Когато има кръг в "А" група с най-голямото футболно дерби у нас в него, трябва нещо изключително да се е случило, за да бъде изместен фокусът от него. Ами, не се случи.