Миналогодишният собственик на телевизионните права за българското първенство, чрез фирмата С.В.-Р.С.А, Валентин Михов заяви специално за Гонг, че има шанс мачове от четвъртия кръг на А група да бъдат предавани по телевизията. Той обаче добави, че през предстоящия уикенд феновете няма да имат възможност да наблюдават предстоящите срещи по телевизията.

Ето какво сподели Вальо Михов в Спортно Шоу Гонг:

Като говорим за мачове, не мога да не изкажа съболезнования на семействата, на всички привърженици на Славия, на националния футбол на България, за Кано Коцев. Първо трябва да сме човеци.

Вчера съм изпратил писмо, за състоянието на преговорите, какво се прави в момента, на база на договора с футболния съюз. Договорът ни изтече. Аз се стремя, съобразно моите възможности, и тези на партньорите, които могат да си позволят да излъчват българското футболно първенство, да намерим такива финанси, които да удовлетворят футболните клубове.

Вече два кръга няма телевизионно предаване, предполагам, че и третият ще мине само с радиопредаване. Това обаче не трябва да ни успокоява. Аз търся взаимодействието с всички, които искат да има футбол по телевизионните екрани. С тези, които управляват българския футбол, с тези, които управляват телевизиите, с тези, които управляват държавата.

Това, което аз имам като уверения, в лицето на министър председателя е, че всички задължения на националната медия ще бъдат изчистени към клубовете. Парите ще отидат не в нечий джоб, а в клубовете. Всичко тук е много чисто. 85 процента ще отидат в клубовете, а остатъкът от БФС ще преценят как да го използват. Това ми е обещано от министър председателят, аз продължавам да му вярвам. Така че по стария договор ще бъде всичко изчистено. През следващата седмица, може да има подходяща оферта и за новия договор.

Минимум това, което е в стратегията, както се прави в Европа, минимум три мача трябва да се предават директно. Ще се направи всичко възможно всяка една телевизия да може да ползва продукт – хайлайт. Всичко най-интересно да го предава. Тук всичко ще се прави единствено за футболните клубове и те да получат средствата. Много от тях разчитат на парите от тези права, ако не успеем, то БФС си е в правото да направи нещо, дори и да предостави на клубовете възможността да продават сами правата си. Но те не трябва да остават без средства за този продукт, който създават.

Кризата едно, че е финансова, второ че е духовна. Когато говорим за България много български фирми рекламират там, където няма българско участие, това си е техен проблем. Има няколко компонента тази година – промяната в закона за хазарта. Много от бет-компаниите рекламираха в българския футбол, говоря за чуждите бет-компании. Никога не бих казал нещо лошо за нашата, българската бет-компания, защото тя винаги е помагала на българския спорт. Но един допълнителен приход от половин милион минимум, в момента е в застой. Тъй като се чака развитието на този закон. След два месеца може би ще се разбере как точно може да се рекламира в българския спорт.

Много български компании са разочаровани от българския спорт в момента. Мисля, че с това писмо, което съм дал вчера до БФС не затварям вратата, а напротив – може да е направи оптималното. Но ако сме заедно, ако сме разделени ще ни смачкат. Става дума за временно примирие, за да излезем от кризата заедно, със средствата, които можем да осигурим всички ние. Продуктът не е лош, последният мач Левски – Ботев ми дава голям оптимизъм. Но си има някакви нюанси може би в отношенията между хората. За това казах, че кризата е нетолкова финансова, колкото духовна.

Мисля, че има шанс за четвъртия кръг, но трябва да стане една среща, но не говоря за кръгла маса. Длъжни сме да осигурим на клубовете тези средства. Но това ще стане, ако има съдействие и примирие.