Елитният френски клуб Валансиен ще изпрати скаут в турския курорт Белек, за да наблюдава младия защитник на Литекс Страхил Попов, съобщава БТА. Въпреки сериозните инвестиции в състава, Валансиен се намира на 12-о място в класирането с 30 точки и само една победа от последните осем мача във всички турнири.

"Червено-белите" и в момента играят в Лига Европа, но президентът Жан-Раймон Легран е изключително недоволен от представянето в първенството. През зимния трансферен период те се подсилиха с централен защитник, полузащитник и върнаха в елита ветерана Антони льо Талек от Оксер с надеждата да даде повече ефективност на атаката.

Страхил Попов е бил предложен на Валансиен от мениджъри, които са го наблюдавали в мачове на младежкия национален отбор, а освен това са осигурили и видеозаписи за Валансиен.

Младокът се харесал с цялостното си физическо поведение, контрола на цялата дясна страна и включванията в атака. Доскорошният младежки национал стана основна фигура в състава на Христо Стоичков и бързо-бързо бетонира десния фланг, докато предишните треньори Любослав Пенев и Ангел Червенков не му даваха шанс.

Тъй като зимният трансферен период е пред затваряне, най-вероятно французите ще следят Страхил Попов за лятото. На Запад обаче са предубедени за нивото на българското първенство и предпочитат да проверяват набелязани играчи в международни мачове, дори и контролни. Обикновено Валансиен изпраща в такива случаи един от помощник-треньорите Лоран Дюфран за наблюдаване на играчи.