ЧЕРНО МОРЕ

Като успешна може да се счита за Черно море изминаващата 2007 година.

Шестото място в крайното класиране за миналия сезон се оказа достатъчно варненският тим да стане петият български представител в евротурнирите.

Кръг преди края на сезона Черно море остана без управителен и надзорен съвет, както и без треньора Ясен Петров, които се разделиха с клуба след загубата в дербито срещу Спартак.

На прага на турнира Интертото Никола Спасов бе утвърден за треньор, което наложи селекцията да се прави в движение. На мястото на освободените повече от половин отбор футболисти бяха привлечени още толкова, сред които трима бразилци и един португалец.

Моряците стартираха повече от убедително срещу Гьорче Петров, след като удавиха македонските лъвове със своите седем безответни гола в двата мача.

Няколко месеца по-късно УЕФА щеше да уведоми Черно море, че е стартирало производство за това, че служители и играчи са се опитали да манипулират първата среща, или казано по друг начин, че са участвали в уговорен мач. От клуба щяха да окачествят тези обвинения като неоснователни, а официално решение от евроцентралата до края на календарната година нямаше да има.

Тимът, който спря Черно море по пътя към Купата на УЕФА бе Сампдория, но представянето на моряците и в двете срещи, въпреки загубите заслужава адмирации.

Противно на очакванията стартът в първенството за Черно море не би никак добър.
От шест мача бяха инкасирани четири загуби, едно равенство и една спечелена победа. Търпението на част от феновете започна да се изчерпва и се изрази във викове оставка по адрес на Никола Спасов. Постепенно тимът започна да изплува от черната серия, за което огромна заслуга има привлеченият по време на есенния полусезон Александър Александров - Кривия.

Моряците взеха престижна победа в дербито срещу Спартак, като гост, а и се класираха на четвъртфинал за Купата на България. Предвижда се сериозна подготовка и лагер в Анталия през зимата. Очаква се да бъдат привлечени качествени футболисти на мястото на освободените бразилци Джалма и Фабиньо. Ще бъде ангажиран и защитник.

Съперникът на Черно море в четвъртфинала за купата - Пирин е преодолим отбор, така че на Тича могат да помечтаят… и то за финал. Още повече, че един измежду Левски и Литекс ще липсва на полуфинала.


СПАРТАК ВАРНА

Много напрегната бе отиващата си 2007 година за другия варненски тим Спартак.

Соколите ще се запомнят с тримата сменени треньори в рамките на около шест месеца. 2007 година начело на тима посрещна Мирослав Миронов, заменен от Неделчо Матушев, за да завърши Спартак сезона с трети треньор - Георги Иванов - Геша.

Важното е, че в крайна сметка соколите се спасиха от изпадане кръг преди края и то по какъв начин - победа в дербито срещу Черно море.

С приключването на сезона двама основни футболисти преминаха в Славия - нападателят Дениран Ортега и бранителят Богомил Дяков. Ръководството обаче запази халфовете Велимир Иванович и Будимир Джукич и заздрави защитата с привличането на Станислав Жеков.

След лошия старт новия шампионат Георги Иванов - Геша бе третият поред треньор, който трябваше да си стегне куфарите. Обяснението на ръководството: „Убедихме се, че той е млад специалист и все още му е рано да води отбор в А група”.

Надеждите за възраждане бяха свързани вече с тандема Пламен Гетов - Наско Атанасов-Орела. Първият - главен мениджър, а Орела - главен треньор. Въпреки, че Гетов щеше да си тръгне по семейни причини по-късно, рокадата в Спартак даде резултат и то основно що се касае представянето на тима навън.

Атанас Атанасов-Орела промени домакинския манталитет на футболистите и те демонстрираха това с добри игри навън. Друг е въпросът, че първата домакинска победа доста закъсня. Така дългоочакваното дерби с Черно море също дълго ще тежи след загубата у дома.

Шефовете на Спартак неведнъж изразяваха недоволството си от тенденциозната съдийство на част от реферите и в знак на протест футболистите загряваха с черни фланелки преди мача с Левски.

„Това е своеобразен протест срещу слабото съдийство в България, което стигна дъното. Ще протестираме, докато не падне Борето Александров”, се бе заканил изпълнителният директор на клуба Живко Великов.

Недобрият точков актив и слабото представяне на Спартак в дербито срещу Черно море принуди ръководството да предупреди за сериозни промени, като вече дори бе афиширано бъдещото акостиране на двама аржентинци и бразилец през зимната пауза.

Малко символично изглежда числото 13 за Спартак. Соколите завършиха на това място миналия шампионат и ще посрещнат на същата позиция новата 2008 година. Фатално ли ще бъде числото 13 за Спартак? Само бъдещето ще покаже.

Едно е сигурно - феновете винаги са твърдо зад отбора и в добри и лоши моменти. А това задължава Орела и компания да им отвърнат подобаващо.