Пресслужбата на Българския футболен съюз разпространи съобщение, в което се съобщава, че у нас са пристигнали експерти от УЕФА, които са констатирали, че е действано правилно при процедурата по лицензирането на участващите в евротурнирите български клубове, довела до отнемането на лиценза на ЦСКА.

Текстът на цялата декларация:


„По покана на президента на БФС Борислав Михайлов на кратка визита у нас бяха господата Теодоре Теодоридис (Гърция), директор на Дирекция „Национални футболни асоциации” на УЕФА и Андреа Траверсо (Италия), началник на „Клубно лицензиране” на УЕФА Двамата на място се запознаха с процеса на лиценциране на клубовете у нас и съответствието му с действащите изисквания на УЕФА.

В дискусия с Лиценционната комисия и Апелативната комисия към нея и с президента на БФС бяха набелязани бъдещите стъпки за развитието и усъвършенстването на лицензионния процес у нас.

Двамата експерти от УЕФА констатираха, че действията на Лицензионната комисия по лицензирането на българските клубове са били напълно в съответствие с Ръководството на УЕФА за лицензирането на професионалните клубове, използвано във всички страни членки на организацията.

Господата Теодоридис и Траверсо посочиха, че ако крайната дата – 2 юни 2008 г., за изпращането на документите по лицензирането на българските клубове – достигнали до участие в тазгодишните европейски турнири, не е била спазена от българска страна, са щели да последват санкции за всички отбори, както и за БФС.

Освен планираният през септември 2008 г. от УЕФА одит на лицензионната ни комисия, който да бъде извършен от трета страна (швейцарската одиторска фирма SGS), се прие и предложението на президента на БФС Борислав Михайлов експерти на УЕФА да направят внезапна проверка на изпълнението на процедурите за лицензирането на българските клубове.

Двете страни се съгласиха в периода октомври – ноември тази година у нас да бъде организиран семинар по проблемите на клубното лицензиране, в който да участват и експерти от УЕФА.”