Тръст „Синя България” отправи официално предложение до ПФК Левски вчера да се ангажира с организирането на чествания на 50-годишнината от дебюта на „сините” в европейските турнири.

На 12 септември тази година се навършва половин век от първия мач на Левски в Европа, който е в Стокхолм срещу Юргорден и е загубен с 1-2. На реванша обаче Левски помита своя съперник с 6-0 и продължава напред, за да срещне в следващия кръг португалския Бенфика с Еузебио.

Тръстът е готов да се ангажира с това честванията да се случат с усилията на левскарската общност, както беше преди година на стогодишния юбилей. Те ще се състоят от редица инициативи и награждавания, а кулминацията се предвижда да бъде повторение на първия мач срещу шведския Юргорден. Клубът от Стокхолм, чиито цветове също са сини, е собственост на своите фенове, а от тръста вече имат предварителни контакти благодарение на европейската асоциация на тръстовете „Съпортърс Дайрект”, която работи активно с шведския клуб.

„Левски е донесъл много поводи за радост на привържениците си в Европа и това е събитие, което трябва да бъде отбелязано подобаващо. Нямаме нищо против клубът сам да поеме организацията на тези чествания и подобен мач, стига да има ресурсите да го стори. Веднъж на юбилея показахме, че левскарската общност може да се справи добре, когато получи такава възможност”, заяви председателят на тръста Васил Колев.

Очаква се в близките дни Левски да даде официален отговор дали ще предостави на тръста правото да организира честванията.