Левски е в групите на Лига Европа! „Сините” се измъчиха, но успяха да победят с 2:1 АИК Стокхолм в реванша и така да си спечелят още поне шест мача в Европа. Шведите изненадващо поведоха в 11-та минута след груба грешка на Митрев и гол на Бангура. „Сините” обаче стигнаха до групите след попадения на Дани Младенов и Гара Дембеле в началото на втората част.

Пред екзалтираните близо 25 хиляди на „Герена”, Левски показа може би най-добрата си продукция под ръководството на Ясен Петров и напълно заслужено стигна до ценния успех. През всичките 90 минути, „сините” бяха много по-добрият отбор на терена и въпреки случайния гол, стигнаха до успеха, който можеше да бъде и много по-изразителен.

Старши треньорът на Левски Ясен Петров заложи на Христо Йовов вместо на холандеца Сержиньо Грийн в стартовия състав на „сините”. На вратата за трети пореден мач застана Божидар Митрев, а пред него бяха Мюлдер, Иванов, Милиев и Минев, Йовов, Гаджев, Тасевски, Жоазиньо, Дани Младенов и Гара Дембеле.

Двубоят на „Георги Аспарухов” започна с натиск на „сините”, които чрез Гара Дембеле на два пъти пропуснаха да излязат напред в резултата в първите 10 минути на мача.

От нищото обаче дойде голът на АИК в 11-та минута. Безобидно центриране отдясно отиваше в ръцете на Божидар Митрев, който обаче вместо да хване топката, я подари на Бангура и нападателят от близко разстояние без проблеми откри резултата.

След попадението, събитията на терена не се промениха и Левски продължи да бъде по-активния отбор. „Сините” безпроблемно контролираха играта, но така и не успяваха да стигнат до гол.

Топката все пак попадна в мрежата на АИК в 25-та минута, когато точен бе Гара Дембеле. Неговото попадение обаче не бе зачетено заради спорна засада.

Три минути по-късно българите имаха нов страхотен шанс за гол. Първо, удар на Дембеле бе избит от Турина, след което топката попадна в Жоазиньо. Той центрира в наказателното поле, Дани Младенов засече с глава, но ударът му срещна напречната греда.

До края на полувремето АИК така и не успя да застраши отново Митрев, а Дани Младенов и Жоазиньо пропуснаха нови положения за Левски.

Втората част на мача започна така, както „сините” само можеха да си мечтаят. В рамките на 3 минути – между 49-а и 51-а Левски стигна до пълен обрат след голове на Дани Младенов и Гара Дембеле.

В 49-а минута Мюлдер центрира отдясно, Дембеле свали с гърди за Дани Младенов, чийто удар попадна в долния ляв ъгъл на Турина.

Само 120 секунди по-късно отново комбинация Младенов – Дембеле доведе до втория гол. Жоазиньо центрира от аутлинията над вратата, Младенов с глава подаде към френския голаджия, който от няколко метра с топовен удар даде преднина на своя отбор.

„Сините” продължиха с великолепната си игра в търсене на трети гол, който да реши изхода на мача. В 57-та минута невероятен пропуск направи Гара Дембеле, който от седем метра на празна врата стреля в аут.

Последният половин час на мача премина под диктовката на „сините”, които така и не позволиха на своя съперник да затрудни вратата на Божидар Митрев и в крайна сметка стигнаха до заслужения успех и до класирането в групите на Лига Европа.

--

Левски – АИК 2:1 (0:1)

0:1 Бангура 11’, 1:1 Младенов 49’, 2:1 Дембеле 51’

Левски: Митрев, Мюлдер, Иванов, Милиев, Минев, Гаджев, Йовов (76’ Грийн), Тасевски (66’ Александров), Младенов (81’ Киров), Дембеле, Жоазиньо

АИК: Турина, Бакман, Карлсон, Йохансон, Персон, Даниелсон (84’ Любоевич), Шернстрьом, Пейви, Бангура, Енгблом (46’ Флавио), Люнберг (84’ Лоренсон)

Стадион: „Георги Аспарухов”, 25000 зрители

Съдия: Виктор Шведсов