Съвместна публикация на в-к Стандарт и Gong.bg

Кой Трите хикса, бе? Онзи, кечистът, или помощникът на Херо в Черноморец? Нито единият, нито другият. Просто Левски навъртя три поредни хикса, които позволиха на ЦСКА леко да дръпне в първенството. Но онези, които следят отблизо развоя му и формата на отборите, бяха сигурни, че и шампионите са замесени от същото безвкусно тесто, както и конкурентите им. Късметът на чичо Митко бешe дотук, а Черно море осигури първия хикс в полза на Левски в изминалия кръг.

Вторият дойде подарък от Сандански, където Литекс заради "много лошия терен" едва стигна до точката след "много добра" дузпа срещу Беласица.

На естетите по състоянието на терените ще припомним как най-техничният и най-добрият отбор в момента в света Барселона преди десетина дни би не на крива нива, а в истинско блато в Малага "само" с 4:1. Както е казал класикът: "Който може, си го може."

Третият хикс, ако щете дори, е този в града на стоте войводи, където Сливен и Локо (Сф) се избиха за едно келяво 0:0. После Дуци Симонович потича на воля по терена след края на мача, май колкото да поздрави съдията, че не зачете чист гол на Локото в края.

След поредицата от "Студио хикс" дойде и възползването от ситуацията от страна на Левски. На стадион "Спартак" във Варна пък се игра на разградена ливада и отново по системата "кюс-кюс, страхотен вкус". Изненадващо този път по-естетичният отбор, за какъвто претендира да бъде Левски, взе, че надбори грозното пате и спечели с 1:0.

И в този кръг - само 13 гола. Онези, които обичат да залагат, са отчели отдавна и факта, че от осем мача само в един се получи оver, или над два гола и половина.

Явно минаваме на влошен вариант на италианската системата "катеначо" от 60-те години. А откъде тогава идва страхотният вкус? Ами вижте колко е равностойно. Грозно, но равностойно. Аз поне не си спомням такова първенство у нас, а от 40 години гледам футбол. Девет са отборите с претенции за четири полезни места в челото на класирането. ЦСКА, Левски, Литекс, Локо Сф, Сливен, Черно море, Черноморец, Славия и Локомотив (Мездра). Това е групичката на по-малко слабите.

Останалите много-много не се различават от "водещите". И те могат да щипят точици. Така че на хоризонта се очертават още много потенциални хиксове до края на полусезона. Само вижте програмата на лидера - първо в "Надежда", после на "Армията" с Литекс и накрая на гости на есенния железничарски шампион Локо (Мездра) (с 6 точки и голова разлика 6:0 от мачовете с адашите). А да не би пък срещите на Левски със Славия и Миньор да бъдат просто приятна разходка. Очертават се и други равностойни сблъсъци на всички равнища в класирането, което е лъжицата с мед в кацата с катран.

Не може в този текст да пропуснем двата пловдивски "гранда" Ботев и Локомотив. Всъщност тук определението "гранд" е в големи кавички и важи само за втория по големина град в нашата мила родина. Под тепетата аха едните се поукротят с изцепките и щуротиите, и започват другите. Вследствие на което - четиринайсето и петнайсето място във временното класиране. Сега Вихрен ще се явява арбитър в два поредни кръга кои от "смърфове" и "канарчета" ще влетят в последния кръг преди зазимяването в ролята на по-големи аутсайдери. Да, потайностите на програмата крият тогава пряк сблъсък Ботев - Локо. Залогът в този мач е
голям, но срамен за пловдивския футбол.

И понеже говорим за програмата, да отбележим за сетен път, че това е най-хаотичната, най-безразборна и най-често променяна програма на футболно първенство в света. Но да не забравяме, че през 1994 година Йохан Кройф беше обявил българите за царете на организирания хаос. И тогава все пак беше по положителен повод...