Футболистите Стойко Сакалиев, Иван Иванов и Александър Бранеков имат пълни права да играят за Локомотив Пловдив до евентуалното събиране на Арбитражната и впоследствие на Апелативната комисия. Отговорни фактори в БФС разясниха пред Гонг юридическата страна на спорния казус между ЦСКА и Локо Пловдив за футболистите, които вече получиха прозвището „тримата от запаса”.

От „Иван Асен” 26 най-напред потвърдиха, че няма начин за вчерашния мач между двата отбора да бъде присъдена служебна загуба на пловдивчани. Както е известно, Сакалиев и Иванов играха при победата на Локомотив срещу червените с 1:0 за Купата на България. Във футболния паспорт на състезателите няма как да бъде вписано при преотстъпване, че те нямат правото да играят срещу определени отбори.

Оттук-насетне ето какво може да последва по спорния случай. От ЦСКА се заканиха, че ще пуснат жалба до Арбитражната комисия за разтрогване договорите за преотстъпване на тримата заради неизпълнение на клаузата (а такава клауза наистина има) те да не играят срещу „червените”.

От своя страна Арбитражната комисия по принцип разглежда подобни казуси единствено в рамките на трансферния прозорец, но при извънредни ситуации може да се събере и извън него. Ако Арбитражната комисия постанови разтрогване на договора за преотстъпване в Локо Пловдив на Сакалиев, Иванов и Бранеков по вина на тримата играчи, то най-вероятно ще последва и жалба от тяхна страна до Апелативната комисия.

Едва когато тя се събере и евентуално потвърди решението в полза на ЦСКА, футболистите трябва да напуснат „Лаута” и да се върнат в ЦСКА. При положение, че Сакалиев, Иванов и Бранеков бъдат върнати на „Армията”, те няма да имат правото да играят нито в ЦСКА, нито в трети отбор, до изтичането на договорите им за преотстъпване в Локомотив Пловдив, които изтичат през юни 2008 година. Докато по-горе описаните действия не станат факт, обаче, няма никакъв проблем триото да тренира и да играе в официални срещи на Локомотив Пловдив, завършиха обяснението си за Гонг от БФС.

От футболната централа припомниха и подобен случай в международен план – през сезон 2003/04 година Фернандо Мориентес игра за Монако срещу Реал Мадрид в четвъртфинала на Шампионската лига именно срещу Белия балет. По онова време нападателят беше със статут на преотстъпен от испанския гранд. Мориентес вкара по един гол на Реал и в двата мача като Монако се класира за полуфинала след 2:4 и 3:1. Във връзка с този гаф тогавашният главен мениджър Хорхе Валдано бе уволнен от Кралския клуб.