Трима футболисти на Берое – Иво Иванов, Венцислав Христов и Станислав Костов си взеха леден душ и се включиха в кампанията „Ice Bucket Challenge”.

Иво Иванов и Венцислав Христов приеха предизвикателството, което им бе отправено от Пламен Крумов, Милен Георгиев, Станислав Костов и Милен Христов.

Те от своя страна предизвикаха Илиан Илиев, Борислав Стойчев, Петър Колев и Петър Хубчев.

 

Станислав Костов бе предизвикан от Борис Галчев, а на свой ред „хрърли ръкавицата” на Страхил Попов, Владислав Митев и Венцислав Христов да се включат в предизвикателството.

 

Целта на каузата е популяризиране на болестта ALS, която предизвиква отслабване на мускулите и загуба на двигателните способности. Заболяването води до парализа, а след това и до смърт, а все още не е открит лек за нейното предотвратяване.

Чрез изсипването на кофа с ледена вода процесът на парализа се симулира за момент.

ALS Ice Bucket Challenge има за цел да запознае хората със заболяването ALS (Амиотрофична латерална склероза). АЛС е неврологично заболяване, характеризиращо се с прогресивна дегенерация на моторните неврони – клетки в гръбначния и главния мозък, като това води до парализа и смърт. АЛС впоследствие довежда до атрофия на мускулите и мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира.