Три мача преди края на първенството, Литекс вече се нуждае само от две точки, за да си осигури шампионската титла в българското първенство. „Оранжевите” се наложиха с 2:0 над Черноморец в късния неделен мач от 27-я кръг и събраха 61 точки, със седем повече от втория ЦСКА. Бургазлии са с 44 точки на шестото място.

Литекс категорично превъзхождаше съперника си в двубоя на Градския стадион в Ловеч, но изпитваше много трудности в завършващата фаза. Черноморец се отбраняваше много компактно, но изглеждаше твърде дефанзивно, за да постигне нещо повече от мача. През първото полувреме ловчанлии владееха почти изцяло топката, но интересните неща в атака не бяха материализирани.

Веднага след почивката обаче нещата се промениха сериозно на терена, след като Черноморец остана с човек по-малко. Енис Хайри получи втори жълт картон, след спречкване с Нифлор, макар нарушението да не бе твърде грубо. Известно време Литекс не успяваше да се възползва от численото предимство, като в 61-та минута гостите дори имаха най-доброто си положение за гол, но подаване на Марсио Нуньо на контраатака не достигна до Адриан Фернандес.

Минута по-късно като резерва се появи Христо Янев, и това веднага се отрази на играта на „оранжевите”. Именно той подаде извеждащия пас към Ивелин Попов н 69-та минута, след който бе открит резултата. Капитанът на Литекс стигна до аут линията, надигра двама защитници и от нулев ъгъл стреля, топката се удари в задната част на крака на Борел и влезе в мрежата му за 1:0.

Красимир Балъков реагира, като направи две смени, но това не промени много в играта на Черноморец. В 78-та минута Вилфред Нифлор бе изведен в пеналта, не успя да отиграе добре топката, но бе спрян от Траян Дянков и реферът даде дузпа. Французинът сам застана зад бялата точка, и отбеляза за 2:0.

Единствената неприятна новина за Ангел Червенков бе жълтият картон на един от основните му защитници Пламен Николов, който ще пропусне следващата среща на Литекс срещу Локо Пд. Грозни сцени пък имаше след последния съдийски сигнал, когато разбеснелият се вратар Паскал Борел потърси обяснения от рефера Ангел Ангелов. Бургазлии претендираха както за втория жълт картон на Хайри, така и за това, че при първото попадение топката е била излязла в аут – нещо, категорично опровергано от видео записите.

До края на първенството Литекс играе като гост на Локо Пд, домакин на Берое, и завършва сезона в Своге. Черноморец има мач у дома със Славия, гостуване на Локо София и домакинство на ЦСКА.