Защитникът на Черноморец Бургас Траян Дянков заяви, че е важно тимът да остане близо до местата, които дават право на участие в европейските клубни турнири.

- На какво отдавате загубата на точки в мачовете с т.нар. по-слаби отбори?

- Проблемът не е психологически. Ние знаем своите способности и качества. Показахме ги с победите над т.нар. силни отбори. Може би ни липсва малко класа, която съм убеден, че ще постигнем с течение на мачовете и ще си взимаме победите над по-малките отбори с рутина, както го правят например Литекс и Левски.

- На този етап защитата се очертава като най-силното звено, което има най-голяма заслуга за третото място във временното класиране. Не са ли длъжници другите звена в отбора?

- Не съм на мнение, че защитата е с главна заслуга за доброто ни представяне, защото когато един отбор иска да постига резултати и когато не се допускат голове в собствената мрежа, това го прави целият отбор. От централния нападател, от халфовете, от вратаря, от защитата. Просто само се води, че ние, защитниците, вършим основната работа, но не е така. Много голяма помощ получаваме от вратар, халфове и нападатели, от всички.

- Факт е обаче, че този сезон синхронът в защитата е доста по-добър.

- Нормално е, защото от две години играем заедно и вече се разбираме без думи. Докато една нова защита наистина крие своите проблеми и рискове.

- По-малкият брой картони този сезон на какво се дължи – на по-добрата ви дисциплина или на по-доброто отношение на съдиите?

- Трудно е да се каже по-добро отношение на съдиите. Просто мениджърът Красимир Балъков ни насажда едни идеи и един начин на мислене, които не кореспондират с наши предишни изяви по терените и по-точно с груба игра или разправии със съдиите. Налага се един нов начин на работа, който предполагам, че трябва да се възприеме от доста отбори в „А” група. Тогава футболът ни ще стане по-красив и по-приятен за гледане.

- Новите попълнения адаптираха ли се вече напълно към състава?

- Абсолютно. Това е хубавото на Черноморец, че има такъв добър колектив, при който всеки един състезател, като пристигне, усеща духа на този колектив и се чувства като част от него. Това си личи и от краткия срок за адаптиране на новите футболисти.

- За да се изпълни една цел, тя трябва постоянно да се коментира между състезателите. При вас така ли е?

- Ние знаем своята сила, знаем това, което можем да постигнем и ще го постигнем. Просто няма нужда от насаждане, няма нужда всеки божи ден да ти казват какво трябва да правиш, какво трябва да постигнеш. Ние си знаем целите, както знаем, че можем да ги постигнем и ще ги постигнем.

- Клубът е без загуба вече 11 мача от началото на сезона. Може ли да продължите поредицата до края на годината?

- Всеки един футболист не желае да губи, но рано или късно ще дойде и този момент. Колкото по-късно дойде, толкова по-добре. Важното е, ако падаме, да падаме с високо вдигната глава. Вече подобрихме рекорда на Черноморец за пореден брой мачове без загуба. Имаме сили и възможности да увеличим още този брой и смятам, че ще го направим. Колкото повече мачове без загуба, толкова по-добре. Но не това е най-важното. Най-важното е да запазим мястото си в челото на класирането и да бъдем близко до местата за излаз в Европа.