Новият шеф в детско-юношеската школа на Левски Тони Здравков коментира първите си впечатления от работата в академията на „сините“. Бившият треньор на първия отбор, Калиакра и Ботев Враца бе любезен да говори пред Гонг и за промените в треньорския състав в школата.

„До този момент работихме предимно по организационни неща. Вече трети ден двете ни елитни групи започнаха тренировки. Набор 98 също тренира, защото се готви за Световното клубно първенство в Швеция. На този етап съм много доволен от хората, които успяхме да привлечем в треньорския състав на школата. Георги Тодоров, Ангел Славков и Стефан Колев са много опитни треньори, които имат добро реноме. Това са хора с достойнство, които могат да вдъхнат увереност на младите ни футболисти. Това са хора, които могат да ги научат, да научат отборите ни да имат стил“, сподели Здравков.

„Вкарването на млади футболисти в първия отбор е процес, който изисква време. Правенето на отбор в професионалния футбол е много по-лесно. Събираш 16-18 човека, които са по-научени, след месец и половина може да има резултат. В школата трябва да предадеш на младите футболисти начина на игра. Трябва да ги обучиш. Трябва да подобрят много индивидуалните си качества. Става въпрос за техника, физика, скорост. Предполагам, че в близките година и половина – две, трябва да се появят 4-5 човека, които да са готови за първия отбор“, продължи шефът на ДЮШ в Левски.

„Не съм запознат как стоят нещата с новия спонсор, но със сигурност, ако има такъв, ще има подобрения в целия ни клуб. Убеден съм, че ако това се случи, базата ни няма само да се подобри, а ще се и разшири. В момента школата разполага изцяло с терена, който е с изкуствена настилка. Да, той е на години, но все още върши работа. Ако се намерят допълнителни среща, за да се ремонтира, ще бъде прекрасно. Ползваме и един от тревните терени, който е с по-малки размери и е подходящ за по-младите ни играчи. Имаме разрешение по-големите, които са в елитните групи да тренират почти през цялата година на трева, там ще играят и мачовете си, защото това беше грешка. Те тренираха на изкуствения терен, а после, когато имаха учебни мачове и тренировки с първия отбор се усещаше разликата между изкуствения терен и тревата, която не е малка. На всички е ясно, че много лесно се съгласих да приема предложението от Левски. Не съм на „Герена“ от една или две години. Тук съм израснал, първо като юноша, после като футболист в първия отбор, а и като треньор. Не се замислих много, знам каква е отговорността. Знам, че е различно от треньорската дейност, но това е едно предизвикателство за мен да се докажа и в това поприще“, завърши Тони Здравков.