Един от собствениците на Левски Иво Тонев заяви, че за момента Сектор А на стадион „Георги Аспарухов“ струва 11.5 милиона лева. Това разкри босът на „сините“ в специално интервю за Спортно шоу Гонг по Дарик радио. Той коментира обширно предстоящото откриване на новата трибуна, което ще се състои на 23 април, събота, преди мача на Левски с Лудугорец от 30-я кръг на А група. 

Срещата, която е с начален час 20.00 часа и ще може да бъде проследена в сайта Gong.bg, на Gong Play, по Diema Sport и на честотите на Дарик радио. 

Тонев каза колко играчи ще вземе Левски през лятото

„В началото и каска слагах на строежа на Сектор А на стадион „Георги Аспарухов“. На 90 процента Сектор А е лицензиран. Има едно малко изискване, което трябва да бъде изпълнено и в сряда трябва да мине общинската комисия, и до сряда вечерта трябва всичко да е готово“, започна Иво Тонев.

„Към днешна дата Сектор А струва 11.5 милиона лева. Като да бъде завършен до край остава козирката, чиято цена е 1 800 000 лева, а съблекалните и залите за пресконференциите, прогнозната им цена е 700 000 лева. Крайната стойност ще е около 14 300 000 лева. Има и още някои неща, които се изпълняват в момента – мебелировка, телевизори, и допълнителни неща. Тук е важно да споменем, че стадионите не се изчисляват на квадратен метър, а на място. Цената на място е 1190 евро - на едно място. Най-евтиният стадион у нас е 1400 евро на седалка. Средната цена в Европа е около 3000 евро на място. Постигнахме добро качество на добра цена. Ще дължим около 8 300 000 лева на строителите. Всички приходи от Сектор А ще отиват към тях, докато не погасим задълженията си. С добро управление, само Сектор А може да акумулира приходи около милион и половина на година“.

„Сектор А няма аналог в България. Това е съоръжение като тези, които ги има в Европа. От три европейски стадиона се заимстваха идеи. Най-важното е, че този сектор е за публиката. Неслучайно отваряме страница за препоръки. Това е един затворен кръг. За да има добър продукт, трябва да има публика на стадиона. Тя дава подкрепа, осигурява финанси, чрез билетите и карти. По този начин може да се купуват футболисти, а така те като играят добре привличат фенове“, добави шефът.

Левски разкрива целта за новия сезон в края на май

„За хора в затруднено положение, има предвидени хубави места. За хора със зрителни проблеми, не мога да кажа. Ще се поинтересувам утре“, каза още Тонев.

„Хората в България са по-скоро негативно настроени. Ако вали дъжд в събота, никой няма да види сектора, а ще види, че го е валял дъжд. До края на годината ще се постарая да има козирка. Не искам да се ангажирам със срокове. Длъжен съм да се извиня на феновете на Левски, че забавихме откриването с почти две години. Няма нужда да казвам какви трудности съм преживял. Не искам да се ангажирам сега със срокове за козирката и съблекалните. По съблекалните вероятно работата ще стартира от 1 септември“.

Тонев: Собствеността на Левски е ясна, темата е изчерпана

„Феновете ще могат да гледат спорните положения на телевизорите, които ще бъдат поместени при входовете. Могат да дойдат и по-рано, и да гледат мач, който се дава по телевизията. В ресторанта има 16 телевизора. А във всеки бокс също има телевизор. От 16 бокса, пет не са купени. Очаква се утре билетите за Сектор А да свършат. Има 100 места за ВИП-а свободни. Постарали сме се да стимулираме хората да си купят за 4 мача билети. 25 лева е билетът за най-хубавите места. Ако си купят за четири мача пакет е 80 лева. Т.е единият мач им излиза почти без пари“.

„Ограда има, защото е по закон така у нас. В Европа не е така, но при нас такова е изискването и ние сме го спазили. Оградата е висока 2.10 метра. Мисля, че ще направим така, че да не пречи на феновете“, продължи Тонев.

„За ветераните има отделен сектор. Оставил съм хората от клуба да се занимават кой ветерани да получат места. Мисля, че има над 100 места. Те ще имат безплатни карти. Това е техният дом. Те трява да бъдат уважавани и мисля, че така го правим. За медиите има доста добри места. Но те ще бъдат пуснати в употреба, когато бъдат завършени съблекалните и залите за пресконференции. За сега цялата дейност около мача ще се води в Сектор В. Ще има телевизионно студио на петия етаж. Над петия етаж ще бъдат коментаторските студия. Това е на височината на 9-я етаж на един блок“.

„Доста хора ще работят на Сектор А в събота, около 100. В Сектор В и Б ще бъдат около 50. Андрей Аспарухов поканихме да открие сектора, по предложение на феновете. Ше бъде прекрасно, ако успее. Чакаме отговор утре. Ако не стане, имаме резервен вариант. Не искам да казвам какво ми струва тази трибуна. Когато спряхме строежа за малко, злонамерените хора, го кръстиха Трибуна Тонев. За мен бе Сектор А и аз мислех, че трябва да бъде завършен, заради всички левскари, които да се гордеят с това. Планираме и говорим за Б и В сектор, но е рано да говорим. За есента трябва да направим осветление на още един от тренировъчните терени. Сега имаме само два осветени терена. Искаме да помогнем и на Станислав Ангелов на стадион Раковски за едно от игрищата“, обясни още Тонев.