Собственикът на ПФК Левски Тодор Батков публикува днес във вестника си изказване по повод на разкритията, че е агент на ДС и какво е видял той в досието си. Публикуваме без съкращения изказването на Батков в „Стандарт” и публикуваме снимка на агентурното му картонче.

„След като Комисията по досиетата шумно огласи името ми в поредната порция "агенти" на Държавна сигурност, поисках да видя какво черно на бяло има за мен. Покрай голямата дандания останах с впечатлението, че става въпрос за много и все дебели папки. За мое голямо учудване се оказа, че поводът да се озова в един кюп с доносниците на ДС е хвърчащо и полупразно листче.
Сензационните разкрития в него са кога и къде съм роден, както и датата на разпределението ми като старшина-школник във военното контраразузнаване - 20.09.1977 г.

Вероятно същото листче може да се извади за хиляди други мои връстници, които са изпълнили патриотичния си дълг и са отбили военната служба. Защото за сведение на младите читатели през 70-те години всеки здрав и прав българин ходеше в казармата. И нямаше право на избор - нито в кое поделение, нито в какъв род войски да служи.

Разбира се, имаше и такива, които с връзки или измама си спестяваха двете години служба за родината. Аз никога не съм имал желание да бъда сред тях.

Единственото, което подозрително липсва в листчето на комисията, е фактът, че на 11.10.1978 г. се уволних от казармата. С това приключиха и ангажиментите ми към военното контраразузнаване. Недоумявам защо Комисията по досиетата спести на обществото тази истина.

Бях амбициран да обжалвам включването ми в списъка на агентите на ДС. Когато обаче видях жалкото листче, с което се опитват да опетнят името ми, реших, че усилията не си струват. За двете години в казармата не съм направил нищо, от което да се срамувам. Напротив - гордея се, че защитавах интересите на родината си.
Затова сега държа да получа извинение от всички, които си позволиха да хвърлят кал върху един достоен българин.
Бил съм във ВКР, но никога не съм бил и няма да бъда мекере.”