Пресаташето на ЦСКА Иван Такев шашна стотината зрители на скромното стадионче в Остербек, минути преди контролата на „червените” срещу Камбуур. На пръв поглед непретенциозният характер на мача, подсилен от пристигането с велосипеди на „червените” играчи, бе рязко променен. Причината бе в повече от сериозния подход и подготовка на Такев за събитието.

Зрителите гледаха като гръмнати, когато с отработен маниер, българското пресаташе раздаде на всеки един от зрителите предварително разпечатан на английски език тимов лист на ЦСКА.

Но това не бе всичко. Листът бе придружен от официалната програмка от мача от пролетния дял на изминалото първенство между ЦСКА и Левски. Вътре в нея има повече от подробна за българските разбирания за футболна програмка информация за историята на „армейския” клуб. При това със секция на английски.

За миг парализираните от това оказване на лично внимание и уважение местни футболни фенове си помислиха, че има специално напечатани програми за предстоящата контрола. Но и предложените им стари се оказаха полезни и обитателите на „ниската земя” невярващи цъкаха с език и споделяха, че подобно чудо не са виждали дори в професионалните холандски клубове.

Такев, който в края на лагера в Остербек, ще чества половинвековен юбилей, демонстрира под носа на треньори и началници в ЦСКА посоката, която трябва да бъде следвана. Ако все още живеехме във времената на лозунговия социализъм, бихме опънали плакат: „Добрата подготовка ще отвори обятията на Европа към нас!”