Софийски районен съд оправда Иван Леков по обвинението, повдигнато срещу него за събирането на пари от международните рефери за посрещането на членовете на съдийската комисия на УЕФА Пиерлуиджи Пайрето и Алексис Поне.

След прочитане на присъдата Леков не пожела да коментира подаръците, за които се отишли събраните пари. „Чухте присъдата. Естествено, че съм невинен”, каза бившия съдия на излизане.

Делото бе отложено от 27 февруари, а днес бе разпитан и Николай Ангелов, който не се яви на първото изслушване. След последните получени сведения, съдът постанови, че Леков не е виновен. В 15 дневен срок прокуратурата може да обжалва решението.

Хронологията: На семинар на съдиите през зимата на 2006 година, главните международни рефери са събрали по 1000 лева, а помощниците по 700 лева по искане на Леков чрез Антон Генов. Последваха разпити на президента на БФС Боби Михайлов, който заяви, че Футболната централа разполага с фактури за разходите по организация на семинара. Последователно бяха разпитани реферите Момчил Врайков, Станислав Тодоров, Христо Ристосков, Крум Стоилов, Николай Петров, Никола Джугански, Иван Вълчев, Венци Гавраилов, Цветан Георгиев и Антон Генов. Ристосков пък се присъедини към прокуратурата, като частен обвинител.

Всички разпитани съдии с изключение на Вълчев и Гавраилов признаха, че са дали пари на Антон Генов, а в последствие са разбрали, че те са връчени на Иван Леков за организация на пребиването на Пайрето и Поне. Вълчев и Гавраилов споделиха, че не са давали пари и не са чували за това преди медийното отразяване.

Всички съдии обаче поддържаха тезата, че парите са дадени доброволно и не под заплахата от последствия, ако не сторят това. Единствено Ристосков заяви, че е имал вътрешно притеснение, че може да бъде спрян. Самият Антон Генов каза, че е връчил плика със събраните пари на Иван Леков на първата вечер на семинара.