В България всички сме на принципа „футболните съдии винаги и за всичко са виновни”. Така бе и в поредния кръг на А и двете Б групи.

Кой друг ще е виновен за неуспехите на даден отбор, ако не футболният съдия? Не че реферите са безгрешни, не че и аз не се придържам към споменатия вече принцип.

Футболните хора пускат без никакви задръжки какви ли не неща в медийното пространство. Медиите с охота ги разпространяват и се стига до абсурда - да се търси кой е виновен за дадено положение или изказване около даден мач.

Сега е по-лесно от всякога да говориш без доказателства. Можеш да изкараш някого престъпник, убиец или най-малкото лъжец, дори човекът да те е убедил в противното. Важното е заглавието да предизвика вниманието на повече хора.

Няма да се спирам на всички случаи от изминалия уикенд. Само на един свързан с това, какво е казал или не е казал съдията на мача в Стара Загора. Там играха Берое и Литекс, а рефер бе Ангел Бекяров от Пловдив.

Домакините бяха на път да спечелят трите точки, но допуснаха за пореден път да им вкарат гол в последната минута и мачът завърши без победител – 2:2. След неговия край от ловешкия клуб изригнаха с цитат от главния съдия. Старши треньорът Йешич чул от своите футболисти, които му казали, че Ангел Бекяров им казал „Трябва да спасяваме Берое”. Ако е истина, то наистина е зловещо.

Сърбинът пък няма основание да не вярва на своите играчи. Доколкото се разбра това са Емил Ангелов и Небойша Йеленкович. Те двамата чули Бекяров и предали на Йешич.

Тук няма да се спирам на факта, че Литекс, след като са губели до последната минута, явно са играли така, че да „спасяват Берое”. Няма да коментирам и има ли нужда Берое някой да го спасява.

Всичко и на мен ми изглеждаше ясно, докато съдията Ангел Бекяров не се закле пред Сашо Диков и то в двете си деца, че нищо такова не е казал. Ами сега? Кой родител ще се кълне в най-святото си, ако не е убеден в правотата си? Кой ще рискува един мач срещу здравето на децата му? Ангел Бекяров може всичко да е, но едва ли е луд, за да се кълне.

Ако пловдивчанинът казва истината,тогава кой лъже и защо ще му е да го прави?

Нека футболните хора да премислят това, което ръсят наляво и надясно без никакво притеснение и без грам доказателство. Защото ако не знаят, във футбола има и автоголове...