„Българските съдии трябва да имат повече увереност“. Това сподели в интервю за Diema Sport Марк Бата - наблюдаващият ръководител за реферите в България. Французинът бе в страната ни в последните дни, за да проследи внимателно мачовете от 25-ия кръг в „А“ група. И така….Какво видя той?

Зaместник-пpeдceдaтeлят нa Съдийcкaтa кoмиcия нa УЕФА първо посети Разград, където Лудогорец прие Славия. Двубоят бе ръководен от Драгомир Драганов - най-проспериращият главен съдия за изминалата година. Той не видя очевидно нарушение срещу Георги Йомов от Славия при втория гол на шампионите, а след това даде дузпа за тях, макар и контакт между Велков и Вандерсон да нямаше. Истината е, че ситуацията с наказателния удар не бе лесна за отсъждане, но е факт, че във втори пореден мач на Лудогорец съдийството се превърна в основна тема. А иначе опитите на доста ръководни фактори да оправдаят Станислав Тодоров, за решението му да не изгони Венцислав Керчев в срещата с Пирин Бл, бяха наистина трогателни.

От Североизточна България Бата се насочи към Пловдив, където Ботев прие Черно море. В рамките на 3 минути през първото полувреме и двамата странични съдии допуснаха сериозни грешки при маркиране на засада. След почивката Георги Димитров отсъди спорна дузпа за домакините, а след това не даде наказателен удар за гостите, въпреки че Ощипко игра с ръка в наказателното поле. След мача Никола Спасов сподели, че съдийството в мача не е било коректно. Интересно е дали наставникът на Черно море също ще бъде наказан от техническата комисия на БФС по подобие на своите колеги Наджи Шенсой и Емил Велев и кога точно бе отнето правото на треньорите да се изказват за съдийските грешки? Или така е по-удобно?

Марк Бата не успя да догледа двубоя в Пловдив, тъй като бързаше да пристигне навреме в София за срещата между Левски и Пирин. Тя бе ръководена от Боян Славков, за когото това бе едва втори мач в „А“ група. Грешките на растежа винаги изглеждат нормални и донякъде обясними. Факт е, че на стадион „Георги Аспарухов“ те присъстваха. Реферът отсъди нарушение в полза на Левски, след което „сините“ отбелязаха ключовия втори гол в мача в продължението на първата част. Проблемът бе, че Младенов игра с топката и не фаулира Минев. Проблем имаше и малко по-рано в срещата, когато Бенгюзов игра с високо вдигната ръка в наказателното поле на Пирин. Дузпа за Левски не последва, а трябваше. Това за пореден път насочи вниманието и към допълнителните съдии, които в случая бяха достатъчно опитни – Ивайло Стоянов и Георги Кабаков. Каква обаче е ползата от тях, ако при такива положения, те не поемат отговорност? И възможно ли е петима съдии в различни части на терена да не видят очевидна игра с ръка в наказателното поле?

И така, грешки през изминалия уикенд не липсваха. Ситуацията бе сходна и с предходния кръг в първенството, когато също се стигна до няколко неудобни за Марк Бата отсъждания. Като например дузпата за Черно море срещу Монтана или пък тази, която не бе дадена за Локомотив Пд в мача с Левски за нарушение на Александров срещу Камбуров. А когато такова има, не изглежда сериозно и.д. председател на Съдийската комисия Петър Петров, да поставя ударението върху напредналата възраст на нападателя, а не върху решението на рефера. И то с подигравателен тон. Защото ако стане въпрос за подигравки, добре знаем, че българските съдии няма да се чувстват никак щастливи.

Да, г-н Бата, на тях им липсва увереност. Но няма как те да имат такава, когато върху тях се оказва натиск от всевъзможни страни. От онзи, за който всички знаем, че съществува, но никога не се вижда и чува. Няма как и те да свирят със самочувствие, когато просто не разполагат с нужния опит. И в двата случая, страхът от грешка е водещ. А в повечето случаи, той е защитна функция. Така че ако в Съдийската комисия искат реферите да бъдат на топниво, е хубаво да им осигурят спокойствие. От всички страни. И давайте малко по-скромно и искрено. Фалшът и излишният шум често пречат, а са лесно разпознаваеми. Защото с или без Марк Бата, съдийството ни все още е далеч от това на водещите арбитри в Европа. И ще продължи да бъде, докато в него присъства страх. Включително и този в Съдийската комисия. От взимането на отговорни, безпристрастни и справедливи решения.