Футболната легенда Христо Стоичков беше в Кюстендил по покана на областния управител на Кюстендилска област Владислав Стойков. В залата на общинския драматичен театър Стоичков престави биографичния филм, посветен на кариерата му. На прожекцията присъстваха десетки деца от местните футболни школи.

"Кюстендил остава един от първите градове, в които съм започнал своите международни изяви като футболист в младежките си години. По-големите помнят, този изключително труден момент за българския футбол, когато България трябваше да играе в Кюстендил и да победи Люксембург с 1:0, за да може да се класира в по-предна фаза", каза Стоичков. Той допълни, че и по тази причина Кюстендил има принос за неговото развитие в международен аспект. Христо Стоичков благодари на екипа на филма, който е работил по него в продължение на три години.

"Това, което видяхте, това съм аз - какъвто съм бил като дете, днес съм същият", каза той. Стоичков благодари и на "един специален човек в своята кариера" - Георги Димитров - Джеки, който беше сред публиката в залата. "С него ни свързват много неща. Той беше и ще остане най-големият защитник в историята на българския футбол", посочи Стоичков.

Към децата от футболните школи в града носителят на "Златната топка" от 1994 година се обърна с думите: "Да се учите, да се трудите, да слушате и да не забравяте, че трудът е най-важното. Да бъдете братя на терена, в съблекалнята, да си подавате ръка, защото няма несгрешили хора".