Вече бившият старши треньор на Лудогорец Стойчо Стоев даде днес пресконференция на която разказа някои детайли около напускането си и евентуалните опции за бъдещето. Стоев пожела успех на вече бившия си отбор срещу Партизан в Шампионската лига, а също така заяви, че не е водил никакви разговори на спортна тема с новия треньор Георги Дерменджиев.

"В момента настроенията ми са първо да си почина, а след това да си намеря отбор, като приоритет ми е чужбина. Все пак в нашата страна условията за работа във всяка сфера не са най-добрите. Но това е нашата Родина и трябва да я обичаме".

Стоев смята, че Лудогорец е подготвен за това, което го очаква в Белград в сряда. Както е известно, разградчани направиха сериозен пробив в Лига Европа, след като излязоха от груповата фаза и бяха спрени от Валенсия на осминафинал.

"Ние вече бяхме там видяхме какво е, трудно е. Мисля, че отборът в това си състояние трябва да има самочувствие на международната сцена. А и миналата година резултатите. За мене шансовете са 50 на 50, но се надявам нашите момчета да победят, защото го заслужават. Домусчиев пък няколко пъти намекна, че смяната на треньора е направена основно, за да предизвика емоционален стрес, да разтърси играчите.

"Емоционален стрес? В някои моменти, особено в началото, помага. Най-големият успех, който постигнахме в Лудогорец, е безрезервното доверие, което изградихме. Оставям настрани качествата на футболистите. Важна е емоционалната страна на състезателите, тя е изключително важна.

На въпрос за конкуренцията в българското първенство: "Лудогорец продължава да има най-качественият и изграден отбор. В един момент Литекс ни беше конкурент, а накрая стана ЦСКА. Но българското първенство е трамплин да изскочиш нагоре и да играеш по-добри мачове".

Помолен да разкаже как точно е станало уволнението му от Лудогорец, той обясни: "Доста изненадващо за мене, един час след тренировката стана. Аз се обадих на помощник-треньора и му казах да се обади на капитана Светослав Дяков и да събере отбора. Не всички дойдоха, защото някои бяха извън града със семействата си. Емоционална беше раздялата, защото с тези момчета изградих емоционална връзка. "В един клуб винаги има напрежение. В силния искаш да си на върха, а в слабия- да се спасиш от изпадане. Аз винаги съм се стремял да съм спокоен, уверен в моите възможности. Такъв човек съм, че дори и да има нещо негативно, важното е футболистите никога да не са го разбирали".

А дали Лудогорец има сили да се пребори за място в Шампионската лига и не е ли била прекалено скромна селекцията, вече бившият наставник отвърна: "Селекцията така беше направена- ляв бек, вътрешен халф и дясно крило. Това ни бяха основните цели. Ние наблюдаваме играчи само от класни първенства и ги набелязваме. 99 процента не са свободни агенти, но пък България не е интересна футболна дестинация за повечето. Например няма да казвам имена, но харесах един футболист, централен нападател. Смятах, че заедно с Безяк и Кишада, тримата ще свършат работа и няма да имаме проблеми в атаката. Но той избра друга Лига, по-рейтингова от България. имахме разговори с Митко Рангелов, но той избра друга страна- не можеш да му се сърдиш. За да се атакува Шампионска лига, трябва надграждане. Но за мене през пролетта още беше това основна цел- да играем пак там, където играхме. Шампионската титла на България е важна, влиза ти във визитката, но за мене основното е, че после ще можеш да играеш в Европа и там се вижда истинската същност. И именно предизвикателството да се опита с този отбор нов пробив в Европа са го оставили в Разград и след лятото.“

"Не съм имал големи пари от Лудогорец. Ако го исках, можех да бъда в чужлина още лятото и да взимам много повече пари. Лятото изиграхвме силни контроли, особено с румънските отбори. Защото се получиха много силни мачове, а беше много ранен за това периода. С Черно море не мисля, че играхме слабо. С Партизан ние контролирахме, но наши индивидуални грешки позволиха на Партизцан да стигне до ситуации", завърши Стойчо Стоев./БТА