Старши треньорът на Ботев Пловдив Станимир Стоилов заяви на пресконференция в Казахстан, преди мача с Астана от Лига Европа, че неговият тим е очаквал с нетърпение участието си в Лига Европа. Най-голямата мотивация за пловдивчани е възможността да представят тима в евротурнирите.

Ботев Пд гостува на Астана в първия мач от първия предварителен кръг в четвъртък, 4 юли, от 17.00 часа българско време.

„Падна ни се труден съперник. Ние виждаме, че вашият футбол е в прогрес. Надяваме се, че ще се представим на ниво в предстоящите мачове и по-достойният тим ще продължи напред. Не сме гледали съперника си на живо. Гледахме записи на мачове, в които видяхме, че Астана е добре окомплектован тим с добри играчи. Има футболисти от националния на Казахстан, затова не мисля, че двубоите ще са лесни за нас“, каза Станимир Стоилов.

Наставникът на Ботев Пд бе запитан, дали за него ще бъде трагедия, ако тимът му претърпи поражение от Астана. „Неприятно е, когато губиш мачове. Ние очаквахме това участие в Европа, защото знаехме за проблемите в един от тимове в България, завършили преди нас. Очаквахме своя шанс, борихме се за четвъртото място и сега ще играем в Лига Европа. Няма да отбиваме номера, а ще играем футбол – това е нашият план“, отговори Мъри Стоилов.

По време на пресконференцията местните журналисти попитаха треньора, дали Иван Цветков ще вземе участие в срещите, но отговорът бе отрицателен.

Запитан, какви бонуси ще получи Ботев за участието си в Европа, Мъри Стоилов отговори: „Нямах предвид, че ще получим големи парични суми. Мотивацията ни е самото участие. Шансът да израстем, да популяризираме тима. През изминалия сезон играхме в елита на България, а сега сме вече в Европа.“

„Изкуственият терен не е проблем за нас. Ние водим занимания на аналогични терени в България, затова бързо ще се адаптираме и ще покажем нашия футбол“, завърши Стоилов.