Лошата серия от поредни загуби за Левски продължава. Този път “сините” се оказаха жертва на Лацио, при това на стадион “Георги Аспарухов”. “Орлите” победиха с 4:0 българския тим в среща от Група G на Лига Европа. “Сините” показаха в началото на мача, че имат сили да се преборят със своя съперник, но изглежда това е било привидно, тъй като италианците наказаха своя съперник, като се възползваха от всяка грешка на Левски.

През първото полувреме домакините създадоха няколко опасни положения, но класата на “орлите” остана без съмнения. Точно тя си пролича при бързите контраатаки, на които домакините не съумяха да се противопоставят. Попаденията за гостите реализираха последователно Матусалем, Сарате, Мегни и Томазо Роки.

Старши треньорът на Левски Ратко Достанич пусна Елин Топузаков като десен бек в двубоя срещу италианците, но бранителят бе заменен още на полувремето, след като получи контузия. Наставникът предпочете да запази и мароканската двойка - централни защитници на тима – Юсеф Рабех и Шакиб Бензукан, но зад тях вратарят Цветан Димитров не успя да покаже особено стабилна игра под рамката.

Гостите от Рим започнаха по-мобилизирано срещата, което накара бранителите на “сините” да действат малко по-припряно след първия съдийски сигнал. След първоначалното стъписване обаче домакините започнаха да “настъпват” своя съперник.

Така след 10 минути игра, Жоазиньо изпълни пряк свободен удар на метър от наказателното поле на Лацио, но стражът Албано Бидзари улови. Три минути по-късно Георги Христов открадна една топка от защитата на Лацио, опита двойно подаване с Дарко Тасевски, но останал сам срещу вратаря и от малък ъгъл Христов стреля в аут.

Така след натиска наложен от “сините” се стигна до 22-та минута на срещата, когато след грешка в отбраната на Левски, Георги Сърмов остави Матусалем непокрит, а той не пропусна да изведе Лацио напред за 1:0. Малко преди главният рефер от Русия да изпрати двата отбора на почивка, Мауро Сарате направи резултата 2:0 след удар от ъгъла на наказателното поле.

Левски започна активно второто полувреме на мача. В 47-та минута Георги Христов записа поредния си уникален пропуск. Играчът с номер 99 бе изведен в коридор, но нападателят стреля директно във вратаря на гостите, след това кълбото стигна до Жоазиньо, но и той не успя да довърши започнатото от Георги Христов.

Малко по-късно Левски отново бе близо до попадението в мача. След много добро двойно подаване с влезлия като резерва Боян Табаков, Седрик Бардон прати топката в аут, на сантиметри от вратата на Лацио.

"Орлите" обаче за пореден път показаха, че не прощават грешки на съперниците си. В 67-та минута Мегни пресече грешен пас в отбраната на Левски, изскочи пред вратаря на Левски и реализира за 3:0. Още неосъзнал това попадение стражът Цветан Димитров отново трябваше да вади топката от мрежата си. В 74-та минута Томазо Роки направи резултата 4:0, след като остана сам срещу вратаря, преодоля го и прати кълбото в мрежата.

Малко преди финала Георги Сърмов също записа името си сред онези, които направиха пропуски за “сините”. За сметка на това Лацио заслужи аплодисментите на привържениците, както и трите си точки, с които продължава да мисли за преминаване в следващия етап на Лига Европа, за разлика от Левски.

През второто полувреме на мача се получи напрежение в секторите на “сините”, но полицията бързо потуши страстите. Привържениците на тима не спестиха обидните си скандирания за собственика Тодор Батков.

Мачът на стадион “Георги Аспарухов” бе втори за двата тима от Група G на турнира, като в първия си двубой “сините” отстъпиха като гост на Виляреал с 0:1, а Лацио претърпя поражение у дома от Залцбург с 1:2. В следващия си мач от Лига Европа Левски гостува на Залцбург на 22 октомври.

Състави:

Левски: Цв. Димитров, Рабех, Сърмов, Топузаков (Милиев 46’), Минев, Бензукан, Жоазиньо, Зе Соарес, Тасевски (Табаков 46’), Бардон, Христов (Йовов 72’).

Лацио: Бидзари, Лихтщайнер, Елисеу, Матусалем (Маури 74’), Роки, Сарате (Фоджа 62’), Мегни, Крибари, Раду, Баронио (Дабо 54’), Перпетуини.