На 28 август 1918 година е основан футболен клуб Български сокол. За цветове на официалния екип са избрани синьо и бяло.

През годините отборът е бил основен участник в разпределението на призовите места в родния ни шампионат.

Спартак Варна е първият български отбор, играл в турнира на КНК.

В почти 90 годишната си история, футболен клуб Спартак преминава през много върхове и трудности и оставя ярка следа в българския футбол.

Спартак е един от клубовете в България с най-големи традиции, сред десетте с най-много участия в елитната ни група и сред 15-те, достигнали шампионска титла на страната.

В навечерието на 90-та годишнина на клуба, ръководството, спортно-техническият и треньорският щаб са си поставили амбициозната задача да утвърдят тима в елитната ни футболна група и да го превърнат в основен фактор в българското първенство.

В Спартак са уверени в доброто бъдеще. Благодарение на детско-юношеската си школа, клубът ще изгражда млади кадри, които ще развиват таланта си покрай вече доказали се български и чуждестранни футболисти.

Политиката на настоящото клубно ръководство е през следващите няколко години да се изгради стабилен представителен тим, който да играе водеща роля в българския футбол.