Агентът от мениджърската фирма на Лъчезар Танев Трайко Соколов обясни специално за gong.bg каква е ситуацията около Николай Димитров и евентуалното му преминаване в Арсенал.

Соколов предварително направи уточнението, че не може да разкрие на 100% информацията, която има. Той каза, че окончателен отговор от Арсенал на този етап не може да бъде коментиран, а скаутът Боби Бенет е бил в Ейлат само с цел да добие допълнителна представа за Николай Димитров, което е нормално.

„Голям отбор като Арсенал, преди да вземе крайно решение за даден футболист, трябва да се убеди, независимо дали става въпрос за Николай, бразилец или аржентинец, в неговите качества,” заяви Соколов. „Тяхната убеденост трябва да е близо до 100%, за да го вземат. Като сравнение мога да кажа, че преди Тотнъм да вземе Бербатов, хора от клуба са го наблюдавали в 27 мача.”

Трайко Соколов каза, че всеки ден е говорил с Боби Бенет, като скаутът се е интересувал от българския футбол като цяло, неговата организация, структура и как се провеждат първенствата при младите, какви са проблемите с детско-юношеския футбол в България. „За футболистите на Левски след мача Бенет каза, че са се представили много добре, били са по-добри на терена, контролирали са играта, демонстрирали са повече футбол, но в края на краищата, хората си правят изводи от резултата. Според Бенет, Левски като организация и представяне е бил по-добър от Динамо Киев,” добави Соколов.

Той сподели и какво са говорили с Бенет по отношение на Ники Димитров и какво предстои оттук-нататък като процес и очаквания от страна на Арсенал към футболиста. „По отношение на Николай Димитров, Бенет каза, че ще докладва своята оценка и мнение чрез рапорт до главния скаут и пред Арсен Венгер. Но Бенет заяви, че мнението на Арсенал е тайна, и нито те, нито ние, имаме право да го разгласяваме. Глобално, оценката на Бенет за Ники е положителна, без да влиза в подробности, като от Левски ще бъдат информирани от ръководството на Арсенал относно бъдещите действия на клуба спрямо футболиста. Мениджърска агенция Танев в най-кратки срокове също ще бъде информирана относно бъдещите действия на Арсенал,” допълни Соколов.

„Според мен, авторитетът за Левски е неоспорим, защото един от най-добрите клубове в света се интересува от негов футболист. Фактът, че от Арсенал са проявили интерес, говори и за класата на самия играч. Нормално е да искат да добият по-пълни впечатления, преди да го закупят. Не е моя работа да коментирам Арсенал и структурите му, както и работата на този клуб за привличане на играчи,” каза още агентът.

Трайко Соколов завърши, като подчерта факта, че Николай Димитров е първият и единствен засега играч в Арсенал, който е поканен на проби и е стъпил директно на „Емирейтс Стейдиъм” и тренира направо с първия състав.