Изминаха два кръга от старта на пролетния полусезон на българската А група. Очаквано има отбор, който спечели пълен актив от 6 точки. Този отбор обаче не е нито Лудогорец и Левски, които се борят за титлата, нито ЦСКА, Литекс или Ботев. Отборът с пълен актив от 6 точки е доскорошният последен в шампионата тим на Етър. „Болярите“ взеха две победи и отлепиха от дъното. Ние в Гонг обаче си признаваме, че за нас Етър бе пълна загадка, докато не решихме на място да проверим какво точно представлява този отбор. Сигурно е бил загадка за Атанас Джамбазки и Георги Иванов, които загубиха от „виолетовите“. Поне според нас е загадка за голяма част от футболна България.

Да започнем с фактите известни ни до този момент. В клуба останаха много малко български футболисти. Зимата отборът бе на лагер в Турция и информациите за подготовката му бяха повече от оскъдни. Знаеше се, че идват чужденци на килограм от Холандия, Швеция, Турция, Германия, Полша, Белгия и къде ли още не. Дойдоха юноши на Арсенал, Фейенорд и Интер. Дойде турски швед, с баба българка живееща в Кърджали. Появи се вратар със страшно сексапилна сестра, директорка в Партизан. Пръкна се и 33-годишен норвежец играл само в своята държава до момента, както и французин от долните дивизии. В отбора бе привлечен и афганистанец, колкото и странно това да звучи. От Полша се завърна и познатият на футболна България Любомир Любенов. Идваха и си отиваха, а някои и оставаха. Етър се превърна в чуждестранен легион с един куп непознати футболисти. За капак отборът се премести от Велико Търново на пансион в Сливен за два-три месеца.

Какво всъщност установи проверката на Гонг.

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Денят е 11 март (понеделник). Преди два дни Етър е постигнал своята втора поредна победа в първенството. Насочваме се към хотел „Спорт палас“ в Сливен, който се е превърнал във втори дом на чужденците в Етър. Имаме уговорка да се видим със старши треньора Сердар Даят и някои от по-любопитните футболисти. Във фоайето заварваме няколко тъмнокожи играчи да слушат музика и цъкат на айфоните си (нямаме представа кои са, но в последствие разговаряме с Жерсон Рибейро, който е холандец роден в Кабо Верде). След няколко минути се появяват и двама-поляци, както и 33-годишния норвежец Кай Ришолт. Вицепрезидентът на БФС и бивш кмет на Сливен Йордан Лечков също е в хотела. Той ще се превърне в любезен домакин на Етър в следващите няколко месеца.

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Минута, след като е уведомен за пристигането ни се появява и Сердад Даят. Достатъчно любезен е да ни отговори на зададените въпроси без да се притеснява от нищо. От него разбираме защо предпочита чужденците, колко е месечният бюджет за заплати на клуба и други интересни подробности за живота в Етър, с които ще ви запознаем в следващите няколко дни.

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Въпреки, че на практика футболистите са в лагерна обстановка, те имат и своята свобода. Това проличава няколко минути по-късно, когато в хотела се прибират 4-5 футболисти, които явно са били на разходка в града с цивилно облекло. Забелязват се и автомобилите на някои от тях с полска и немска регистрации. Домакините осигуряват за семейните апартаменти в хотела, където да живеят с децата и жените си. Повечето играчи са в самостоятелни стаи, а предстои някои от тях да вземат апартаменти под наем в града. Явно в Етър опитват да вкарат нещата в ред.

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Разговаряме близо 30 минути със Сердар Даят и оставаме с много добро впечатление от него. Следват два нови разговора със споменатия по-горе Жерсон Рибейро (играл с новото попълнение на Левски Гари Родгирес и Мичел Бургзорг от Лудогорец), както и героя от двубоя с Черно море Мехмет Мехмет. Мехмет е швед с български корени и баба живееща в село Перперек край Кърджали. Когато е на 4 години семейството на Мехмет заминава за Швеция, а до този момент той играе за отбори от Скандинавския полуостров. Говори турски, английски и шведски, с българския не се справя.

Всъщност основният език в Етър е английският. С него се оправят повечето футболисти. Сердар Даят обаче използва и немски, и турски, когато е необходимо. За комуникацията с малкото българи помагат Дормушали Саидходжа или специален преводач.

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Малко, след като сме придобили общи впечатления за Етър се появява и познатият ни Саидходжа. Юношата на Ботев и преминал през ЦСКА играч е един от основните стълбове в отбора, както като футболист, така и от организационна гледна точка и Сердар Даят разчита на него. От Муши разбираме, че в момента в Етър опитват да напаснат нещата, а това е много труден процес. „Имаме колектив. Опознахме се с чужденците и със сигурност ще се получи. Трябва да продължим да побеждаваме“, коментира Саидходжа.

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Той ни открехва, че сръбският вратар Ненад Филипович, освен с добри спасявания, може да се похвали и със страшно красива сестра. Нейните снимки се появиха преди седмици, като новото лице на Партизан. Дългокраката Снежана Филипович (бивша волейболистка) е маркетинг директор на „гробарите“, а Ненад се гордее със сестричката си, която предстои да му дойде на гости (кой ли стадион ще разкраси?).

Всъщност предстои тренировка и футболистите вече са готови за заниманието. Той е възстановително. Липсва капитанът Красен Трифонов, който идва малко след началото на тренировката и информира Сердар Даят, че е контузен. Турският треньор обаче бързо праща Трифонов във фитнеса – почивка няма, защото предстои мач с Берое.

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

Какво видяхме в крайна сметка? Видяхме един отбор с куп чужденци, които не се интересуват от това дали ще играят срещу Черно море, Левски или ЦСКА, защото тези отбори не им говорят нищо. Не ги интересува дали ще свири Ристосков, Ахмед или Спасов, защото тези имена не им говорят нищо. Изпълняват това, което им се каже и това до момента носи успех. Отбор съставен от – шестима българи, няколко западноевропейци с турски корени, трима поляци, двама холандци, норвежец, двама шведи, финландец, белгиец, французин и нападател от Сиера Лионе. Истинска смесица на националности от играчи с по-скромна визитка, играчи с липса на всякакъв опит с чужди първенства, но с голямо желание за игра.

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

А дали ще успее проектът „Етър“, предстои да разберем, а рамките на няколко дни Гонг ще се опита да ви покаже как стоят нещата от вътре.

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев

СНИМКИ: Странният случай Етър Велико Търново

източник: Gong.bg, Веско Вълчев