Отборът на Литекс успя да постигне важна, но и трудна победа срещу Черно море в мач от 25-я кръг на А група. Възпитаниците на Златомир Загорчич се наложиха с 2:1 при гостуването си в морската ни столица, като попаденията за успеха на ловчанлии бяха дело на Джордан и на Юрген Джазула, от дузпа, докато за Черно море точен бе Еденилсон Бергонси.

Теренът на стадион „Тича“ във Варна не позволи на двата състава да разгърнат в пълна степен своите възможности. А малко след първия съдийски сигнал, Баба Марта показа рогата си. Мъгла се спусна над стадиона и направи условията още по-неприятни.

Началото на мача премина с доста единоборства в средата на терена, а в 10-ата минута Георги Божилов проби от ляво, влезе в пеналта, стреля успоредно на голлинията, но право в ръцете на Евгени Александров.

СНИМКИ: Сред гъста мъгла Литекс победи трудно Черно море

източник: БГНЕС

В 14-ата минута „моряците“ изпробваха късмета си при едно заучено изпълнение на пряк свободен удар. Иван Коконов пусна хитро към Божилов, а той с едно докосване продължи към Бакари. Нападателят остана сам срещу Александров, но бе в положение на засада.

Малко след тази ситуация, наставникът на гостите от Ловеч Златомир Загорчич бе принуден да прави принудителна смяна. Армандо Ваюши се контузи, а неговото място бе заето от Момчил Цветнаов.

СНИМКИ: Сред гъста мъгла Литекс победи трудно Черно море

източник: БГНЕС

След 28 минути игра ловчанлии поведоха. След чудесен извеждащ пас на Мони Славчев към Асприля по десния фланг, той бързо продължи към Джордан, с успоредно подаване на голлинията. Джордан бе оставен непокрит и за него остана само да засече във вратата за 0:1.

Малко след гола, варненци имаха чудесен шанс. Бакари напредна от ляво, но не можа да отправи удар, топката стигна до Мишо Венков, който стреля, но ударът му срещна гредата. Венков не можа да направи добавка, а Александров се намеси добре и улови. В последната минута на първата част Черно море се отчете с хубава триходова комбинация между Коконов, Божилов и Бергонси. Последният остана сам срещу Александров и прати топката в мрежата на Литекс, но преди това страничният рефер бе маркирал засада.

С подновяването на играта мъглата стана още по-гъста, а с това и условията за игра – още по-неприятни. Домакините обаче вдигнаха значително оборотите в търсене на изравняване.

СНИМКИ: Сред гъста мъгла Литекс победи трудно Черно море

източник: БГНЕС

Още в 46-ата минута Бакари напредна хубаво от дясно по атаката на варненци, нахлу в наказателното поле и опита да подаде към Божиков, но пасът му бе твърде силен. Последваха минути, в които преобладаваха единоборстсвата, като се наложи Иван Коконов и Николай Бодуров да получават медицинска помощ. В 55-ата минута Асприля опита точността на удара си, но Китанов спаси. По-малко от 10 минути след това и Джордан се озова на хубава позиция, но Китанов отново демонстрира вещина.

2 минути след това положение възпитаниците на Георги Иванов стигнаха до търсения гол. Мишо Венков центрира в наказателното поле, а Еденилсон Бергонси бе оставен непокрит и с глава насочи топката в горния десен ъгъл на вратата на Евгени Александров за 1:1.

Изравнителното попадение активизира състава от града на люляците. Момчетата на Златомир Загоричи се настаниха по-трайно в половината на домакините, а това даде резултат. В 77-ата минута едно съприкосновение между Кирил Котев и Пламен Николов в наказателното поле на Черно море нажежи страстите на „Тича“. Главният рефер Димитър Андреев отсъди дузпа в полза на гостите, а това доведе до серия протести от страна на щаба на „моряците“. 11-метровият наказателен удар бе материализиран от Юрген Джазула, а това даде аванс на Литекс – 1:2.

В класирането Черно море е 7-и с 40 точки, а Литекс излезе на първото място с 56 пункта. Лудогорец е втори с 54, но и с мач по-малко. Разградчани по програма играят срещу Пирин Гоце Делчев у дома си.

В следващия кръг Черно море гостува на Любимец, а Литекс посреща Лудогорец.