В последно време в българския футбол на мода излязоха кондиционните треньори. Може би тази длъжност дълго време бе подценявана и треньорите си водеха в клубовете техни близки, които да се занимават с физическата подготовка на играчите.

Последните години обаче се видя, че тези треньори изнасят на плещите си цялата лятна и зимна подготовка, а и в останалото време трябва да държат играчите във форма. За кондиционни треньори по-упорито се заговори последната година, когато македонецът Иван Йовановски започна да въвежда все нови и нови неща в подготовката на ЦСКА и те дадоха резултат. Преди това Любо Пенев доведе в България Хесус Паредес, а сега с него в Литекс е Давид Родригез.

Лудогорец също може да се похвали с добър кондиционен спец. Той също е.... чужденец. 40-годишният сърбин Душан Стевич вече въведе йогата в тренировките на новаците в А група. Играчите не се оплакват. Напротив. Вече са наясно, че това им помага и в края на всяко занимание питат: "Ще имаме ли йога днес". Йога и медитация въведе и Иван Йовановски в ЦСКА, но сега думата ни е за Душан Стевич. Сърбинът е изкючително интересен човек. Висок е 208 см и това не е случайно. Бивш професионален баскетболист с изключително впечатляваща визитка зад гърба си. Роден е в Бенгази, Либия през 1971 г. Играе като център в колежанските лиги на САЩ, а през 1995 г. се връща в Сърбия и влиза в състава на Цървена звезда. После се мести в Словения, а през 1998 г играе в Отбора на звездите на лятната лига в Тревизо. Следва още един сезон в Словения и ново предизвикателство - Швейцария, където с Лугано играе в Евролигата. През 2002 година подписва с Париж баскет от Франция, а след това се мести в Нант.

След Франция следват и екзотичните деестинации за Душан. Минава за кратко през турската втора дивизия, преди да се озове в Ливан. Следващата спирка е къпирския АПОЕЛ Никозия, с който отново играе в евротурнирите. Връща се за година отново в Ливан. За един сезон минава през Саудитска арабия, преди да се озове в Иран. Именно отборът на Шахрекорд е последния тим на Душан Стевич. Годината е 2009, а той е на 38 години. Зад гърба си има участие в един куп мачове на звездите. Шампион и носител на Купата на Швейцария и MVP във финала. Четвъртфинал за Еврочалъндж. Носител на Купата и шампион на Ливан, шампион в Саудитска арабия.

"До голяма степен йогата ми помогна да играя до такава възраст. Всичко съм го изпробвал върху себе си и знам как действа на професионалните спортисти", казва Душан. Той е убеден, че може да бъде полезен в подготовката на Лудогорец за новия сезон. "За някои хора йогата е странна, но тя дава възможност на спортистите освен всичко друго да регулират дишането си. Това е много важно в спорта", споделя още бившият баскетболист. След края на активната кариера започва свой бизнес в Сърбия за подготовка на спортисти преди да се озове в Разград. Това става случайно. През зимата Душан Стевич е в Анталия, където работи с куп руски отбори по метода за изследване на състоянието на играчите Тенсиомиография. Метод, който се използва най-вече от Барселона и в италианската Серия А. Стевич е един от малкото хора в Източна Европа, който разполага с необходимото оборудване. Там се запознава с лекаря на Литекс д-р Димов, който в последствие го кани в България. През март Душан е на гости на д-р Димов и среща Ивайло Петев. Мениджърът на Лудогорец отправя оферта за работа на Душан Стевич в новака в А група. Бившият баскетболист приема и вече 2 седмици е с отбора. Дали методите му ще дадат необходимия резултат ще стане ясно в течение на първенството. Факт е обаче, че футболистите го харесват и го приемат.