Лудогорец продължава успешното си представяне в група В от турнира Лига Европа. Българският шампион записа втора поредна победа, след като се наложи с класическото 3:0 при домакинството си на Динамо Загреб, което се игра на стадион „Васил Левски” пред около 8 хиляди зрители. Лудогорец тотално надигра своя съперник и дори можеше да постигне и по-убедителен успех. Тимът от Разград вече е едноличен лидер в своята група с пълен актив от точки – 6 и смело гледа към следващата фаза на турнира.

Старши треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев пусна доста изненадващо като титуляр на върха на атаката на отбора Кишада. Очакваше се титуляр да започне Роман Безяк, който вкара на ПСВ Айндховен, но заради травма, получена в мача срещу Ботев Пловдив, той бе оставен на резервната скамейка. Друго интересно решение в състава на Лудогорец бе Мишо Александров, който също започна титуляр, за сметка на Иван Стоянов и Даниел Абало, които стартираха на тази позиция в предишните мачове на българския шампион.

Лудогорец игра много силно през първото полувреме и остави малко шансове пред своя съперник от Хърватия. Българският шампион контролираше през по-голямата част от първите 45 минути топката и атаките му създаваха сериозен хаос в отбраната на Динамо. Гостите нямаха отговор на бързите пробиви по фланга на Върджил Мисиджан и на включванията от втора линия на Шоко.

Още във 2-та минута Шоко стреля, но слабо и ударът му бе затрудни вратаря на Динамо Оливер Зеленика, който спаси без проблеми. Четири минути по-късно Върджил Мисиджан центрира в наказателното поле на Динамо, но Кишада не успя да засече топката.

Лудогорец поведе в резултата в 12-та минута, когато след центриране на Шоко в наказателното поле на Динамо, Марселиньо свали с глава към Кишада, който отблизо вкара във вратата на Зеленика.

Динамо Загреб направи първата си по-сериозна атака в 13-та минута, когато след центриране в наказателното поле на Лудогорец Судани стреля с глава, но слабо и над напречната греда на вратата на Владислав Стоянов. В 21-та минута Судани отправи хубав далечен удар по посока на вратата на Лудогорец, но Владислав Стоянов плонжира и успя да избие топката в корнер.

СНИМКИ: Лудогорец смачка Динамо и гледа смело напред в Лига Европа

източник: LAP.bg, Любомир Асенов

Лудогорец можеше да поведе с 2:0 в 25-та минута, когато Върджил Мисиджан пресече една топка, след което стреля от около 21 метра, но над напречната греда в аут.

Лудогорец удвои своята преднина в 34-та минута, когато Зеленика не успя да избие добре топката и я прати в краката на Мисиджан, който напредна и шутира от границата на наказателното поле на Динамо, топката рикошира в левия стълб и влезе във вратата на хърватите.

Върджил Мисиджан имаше претенции за дузпа в 37-та минута, когато падна в наказателното поле на Динамо след съприкосновение с Фернандес, но швейцарският съдия Стефан Щудер прецени, че холандецът е симулирал и му показа жълт картон.

Динамо Загреб можеше да вкара гол в 43-та минута, когато Чоп намери с хубав пас Судани в наказателното поле на Лудогорец, който стреля, но Влади Стоянов се намеси отново и спаси.

В началото на второто полувреме футболистите на Лудогорец се прибраха в своята половина и видимо предоставиха инициативата на играчите на Динамо Загреб. Българският шампион заложи на контраатаки.

Динамо Загреб пропусна отлична възможност да намали пасива си в 50-та минута, когато Судани излезе сам срещу Владислав Стоянов и стреля, но вратарят на Лудогорец спаси блестящо. Пет минути по-късно последва центриране от фаул в наказателното поле на Лудогорец, където Адеми стреля, но неточно и в страни от вратата на Владислав Стоянов.

Лудогорец вкара трети гол в 61-та минута, когато след груба грешка в защитата на Динамо Загреб и неразбирателство между Судани и Шимунович, топката попадна в Светослав Дяков, който стреля от малък ъгъл и прати кълбото във вратата на Зеленика.

Само три минути по-късно в 64-та Лудогорец можеше да реализира трето попадение, когато топката попадна в Ешпиньо, който бе оставен непокрит в наказателното поле на Динамо и стреля, но в страни от десния стълб на вратата на Зеленика.

В последния четвърт час от мача футболистите на Лудогорец видимо намалиха оборотите и позволиха на играчите на Динамо Загреб да създадат няколко по-опасни ситуации в наказателното поле пред вратата на Владислав Стоянов, но те не доведоха до гол за хърватите.

В следващия си мач от Лига Европа Лудогорец гостува на Черноморец Одеса на 24-и октомври от 22.05 часа.

В другия мач от групата ПСВ Айндховен победи с 2:0 като гост Черноморец Одеса.

Лудогорец: 21. Владислав Стоянов; 20. Шоко; 5. Александър Барт, 27. Козмин Моци, 80. Жуниор Кайсара; 18. Светослав Дяков (к), 8. Фабио Ешпиньо; 7. Михаил Александров, 84. Марселиньо (63’ – 23. Христо Златински), 93. Върджил Мисиджан (88’ – 17. Даниел Абало); 11. Жуниньо Кишада (70’ – 9. Роман Безяк).

Динамо Загреб: 12. Оливер Зеленика; 6. Иво Пинто, 4. Йосип Шимунич (к), 5. Йозо Шимунович, 19. Йосип Пиварич; 7. Ариан Адеми, 31. Бакари Саре (39’ – 90. Дуйе Чоп); 77. Марчело Брозович (88’ – 20. Звонко Памич), 10. Самир (67’ – 28. Ален Халилович), 11. Жуниор Фернандес; 2. Ел Арби Хилал Судани.