Футболистите и спортно-техническото ръководство на Лудогорец се докосна днес до световноизвестните кристали „Сваровски“. Мениджърът на тима Ивайло Петев реши да награди отбора за добре свършената работа, като направи кратък тур в музея „Кристални свят на Сваровски“.

Той се намира в градчето Ватенс на около 10 километра от базата на Лудогорец в Хал ин Тирол. Музеят е на второ място по посещения в Австрия след двореца Шьонбрюн във Виена, като през него минават около 600 000 туристи годишно. Той е построен в 1995 година по повод 100-годишнината на фирмата.

Играчите на Лудогорец имаха възможност да видят най-различни кристали, сред които най-малкия с диаметър 0,8 мм и гиганта с диаметър 40 см и тегло 62 кг, влезли в Книгата на Гинес.

Входът на музея се охранява от изваян в хълма великан с горящи очи. На стените на пещерата са гравирани стихове на Шекспир, Лорка и Гьоте, в които присъства думата "кристал".

Музеят е построен непосредствено до фабриката, която изпълнява поръчки за цял свят.

В края на тура играчите минаха и през огромния магазин и имаха възможност да закупят кристални подаръци на приятелките и роднините си.