Отборът на Литекс помрачи дългоочакваното завръщане на ЦСКА на стадион „Българска армия“. Пред близо 8000 зрители, „оранжевите“ биха с 2:0 в дербито от първия пролетен кръг на А група, а и двата гола за гостите от Ловеч бяха дело на албанския национал Армандо Ваюши.

Двубоят започна отлично за тима на Христо Стоичков, който поведе в резултата още с първия си удар към вратата на Черни. След равностойни първи пет минути, футболистите на Литекс се възползваха по най-добрия начин от грешка на капитана на „червените“ Иван Бандаловски. След атака по дясното крило, Страхил Попов центрира прецизно в наказателното поле, където Бандаловски изпусна Ваюши, а албанецът с глава разстреля стража на домакините.

СНИМКИ: Литекс помрачи празника на ЦСКА

източник: снимки: LAP.bg

Въпреки бързия гол за Литекс, ЦСКА не показа, че веднага ще търси изравняване на резултата и продължи да играе спокойно без да се опитва да упражни някакъв натиск. С течение на мача домакините овладяха инициативата и по-често стигаха до добри положения пред противниковата врата. Първата чиста възможност за домакините дойде в 20-ата минута, когато Мишел Платини стреля силно с глава, но топката профуча покрай десния страничен стълб. В 38-ата минута Мартин Петров имаше отличен шанс да изравни резултата, но шансът не бе на негова страна. Нападателят стреля от пряк свободен удар, но коженото кълбо спря в гредата.

Първата добра възможност за гол през втората част дойде пред вратата на Томас Черни. В 52-ата минута Симеон Славчев стреля от точката на дузпата, но стражът на домакините бе на мястото си и успя да избие силния удар на футболиста на Литекс. Веднага след това последваха два шанса за ЦСКА, но появилият се на почивката Нджонго Присо и Крачунов пропуснаха.

СНИМКИ: Литекс помрачи празника на ЦСКА

източник: снимки: LAP.bg

Гостите от Ловеч нанесоха своя удар в 57-ата минута, когато Армандо Ваюши вкара идентичен на първия си гол, за да направи 2:0. Отново след центриране на Страхил Попов и неадекватна намеса на капитана Бандаловски, който отново закъсня, Ваюши с глава се разписа.

В минутите до края на мача ЦСКА игра припряно и почти не съумя да стигне до стопроцентови възможности пред врата на Илко Пиргов, като може би най-интересни бяха действията на старши треньора на „червените“ Миодраг Йешич, който изненада с нестандартните си смени. Сръбският специалист не се свени да замени офанзивните Мишел Платини и Игнасио Варела, пускайки на техните места далече по-дефанзивните Кириакидис и Василев.

СНИМКИ: Литекс помрачи празника на ЦСКА

източник: снимки: LAP.bg

Този ход на Йешич естествено не остана незабелязан от феновете, което доведе до бурни освирквания и недоволство от трибуните. Голяма част от феновете на „червените“ напуснаха стадиона далеч преди последния съдийски сигнал на Станислав Тодоров.

След трите точки за Литекс, двата тима запазват местата си във временното временното класиране, а именно – Литекс е трети с актив от 32 точки, докато ЦСКА четвърти с три точки по-малкo.