Литекс записа победа с 1:0 срещу Славия, в среща от 19-я кръг на А група. „Оранжевите“ записаха втория си успех тази седмица, след като по-рано се класираха за полуфинал за Купата на България. Седми гол в петия си мач с екипа на ловчанлии отбеляза Марсело Никасио, който се оказа главно действащо лице в срещата, не само с попадението си.

Двубоят се оказа очаквано сериозен сблъсък, макар че Литекс определено доминираше през първото полувреме. Славия показа страхотно желание на терена на Градския стадион в Ловеч, и хвърли много сили, но имаше твърде малко реални положения пред Илко Пиргов.

Още първата чиста ситуация пред вратата на Славия завърши с гол за домакините. В 12-та минута Георги Миланов изведе отлично Никасио, и той между двама защитници стреля точно в десния ъгъл на вратата на Емил Петров. След това бразилецът си изпроси жълт картон, след като съблече фланелката си в радостта от гола. На потника отдолу Никасио имаше надпис: "За бате Тошко" - за шофьора на клубния автобус на "оранжевите". Надали обаче голмайсторът го стори с очакване на това, което му се случи впоследствие.

СНИМКИ: Литекс не пусна нищо на Славия, загуби си голмайстора

източник: pfclitex.com

Атрактивни, но редки бяха останалите атаки до края на първите 45 минути. Най-добрата възможност за Славия да изравни се откри пред Василев, в 30-та минута. Тогава Романов се откъсна на скорост, влезе в наказателното поле и стреля мощно в гредата, след което топката се върна до Василев, но неговият шут прелетя над напречния стълб.

Второто полувреме стартира още по-лежерно от първото, но в 49-та минута справилият се добре до момента рефер Богомил Маринов направи изключително спорно отсъждане. Той вдигна втори жълт картон на Никасио за съприкосновение с Дани Златков, макар че повторенията не показаха такова.

СНИМКИ: Литекс не пусна нищо на Славия, загуби си голмайстора

източник: pfclitex.com

Така Литекс остана с човек по-малко да играе почти цяло полувреме. Това обаче не си пролича особено, и Славия успя единствено да поизравни владението на топката, без да намери път към вратата на Пиргов. „Белите“ организираха добре нападенията си, но рядко влизаха в наказателното поле на домакините, и опитваха с далечни удари да застрашат съперника. Най-опасен може би бе удар на Дяков, десетина минути пред края на мача, прелетял точно над напречната греда. Защитата на Литекс действаше доста уверено във всичките отигравания в половината на ловчанлии, и на практика не позволи на Славия да обстрелва Пиргов до края на двубоя.

СНИМКИ: Литекс не пусна нищо на Славия, загуби си голмайстора

източник: pfclitex.com

На трибуните на Градския стадион имаше и скаут на Аякс, пристигнал специално да гледа младите футболисти от двата отбора. Оказа се, че представителят на Аякс е доста запознат с българския футбол и родните таланти. В официалната ложа на стадиона бе и селекционерът на младежкия национален отбор Михаил Мадански, както и помощник треньорът на първия ни тим Радослав Здравков.

Литекс е с 37 точки след този 19-ти кръг, докато Славия остана със своите 33.

СНИМКИ: Литекс не пусна нищо на Славия, загуби си голмайстора

източник: pfclitex.com