Отборът на Левски взе дербито на 23-я кръг на А група след като победи Литекс 2:1. Двубоят се състоя на Градския стадион в Града на люляците, а с този успех, софиянци не само прибавиха ценни три точки в борбата за титлата, но и прекъснаха черната серия от три поредни загуби в Ловеч за първенство.

Головете за тима от „Георги Аспарухов“ бяха дело на Гари Родригес и Христо Йовов, докато попадението за ловчанлии бе отбелязано от Илия Миланов в края на срещата.

Това бе трети мач между двата отбора за последния месец, след като двата гранда се срещнаха и на четвъртфиналите за Купата на България (софиянци елиминираха ловчанлии).

Срещата предложи повече от силни емоции на феновете – три гола, спорни ситуации, както и изпусната от Жоао Силва в края на двубоя дузпа.

СНИМКИ: Левски прекъсна черната серия в Ловеч, сините победиха в мач с много емоции

източник: LAP.bg

Сблъсъкът започна изключително добре за домакините, като те можеха да поведат набързо още в първите минути на срещата. Футболист на България номер 1 за изминалата година Георги Миланов, Симеон Славчев, както и бившият нападател на тима от „Георги Аспарухов“ Исмаил Иса бяха в основата на някои от по-опасните положения. Още в 5-ата минута, Георги Миланов получи хубав пас от свои съотборник от центъра на терена, отправи удар, но Пламен Илиев изби в корнер. След неговото изпълнение, Исмаил Иса отправи удар, който обаче бе отразен от синия страж, при добавката Илиев улови топката и така сложи край на опасността.

СНИМКИ: Левски прекъсна черната серия в Ловеч, сините победиха в мач с много емоции

източник: LAP.bg

Последваха още още няколко хубави атаки за възпитаниците на Христо Стоичков, като с отлични изяви се откроиха Армандо Ваюши и Ванжер.

В тези първи минути на срещата, левскарите рядко организираха нещо по-опасно, като може би най-активен бе Гари Родригес.

Една от най-спорните ситуации в мача се получи в 26-ата минута. Георги Миланов получи хубав пас от дълбочина, навлезе в наказателното поле на Левски, защитникът на гостите Ромейн Ели изостана, като Георги Миланов падна в наказателното поле на софиянци. Главният съдия Николай Йорданов остана безмълвен, като посочи играта да продължи.

Точно три минути след това, в 29-ата, Левски откри резултата. Кристовао Рамос комбинира умело с Гари Родригес, който откри за „сините“ - 1:0. Това бе втори пореден мач, в който холандецът се разписва, след като само няколко дни по-рано направи същото в двубоя за Купата на България срещу Локо Сф.

Малко след гола, софиянци получиха правото да изпълнят пряк свободен удар. Илиян Йорданов центрира, а Жоао Силва игра с глава. Неговото изпълнение затрудни стража на тима от Града на люляците Илко Пиргов, който със сетни усилия изчисти в корнер, от който баче не произлезе опасност.

След гола, ловчанлии се опитаха да върнат попадението – Симеон Славчев напредна от ляво по нападението на своите в 41-ата минута, пусна пас към Горги Миланов. Последният отправи слаб удар от границата на наказателното поле.

Вторите 45 минути започнаха с гол на Левски, отменен заради засада. Христо Йовов вкара топката, но се оказа, че преди това е имало съдийски сигнал. Литекс отвърна с още няколко атаки, повечето дошли отново чрез Ваюши. В 58-ата минута албанецът бе грубо фаулиран от Дъстли Мюлдер на границата на наказателното поле. Главеният рефер отсъди фаул. След центрирането Ваюши отново игра с топката, но Пламен Илиев изби, получи се разбъркване, а в крайна сметка Христо Йовов изчисти силно напред.

В 62-ата минута, именно Бижутера бе в прегръдките на своите съотборници, след като удвои преднината на своя тим. Футболистът се разписа за 2:0 след отлична атака, в основата на която бе авторът на първото попадение Гари Родригес. Зимното попълнение на „сините“ пое топката от Рамос в средата на терена, пробяга с невероятна скорост сериозна дистанция, размина бранител на Литекс, пусна пас към намиращия се в негово дясно Йовов, за когото остана само да вкара в опразнената врата.

Левски направи още няколко хубави атаки, а десетина минути преди края, възпитаниците на Христо Стоичков показаха, че не са се примирили. В 80-ата минута Илия Миланов се възползва от центриране на Ваюши и с глава намали – 1:2.

СНИМКИ: Левски прекъсна черната серия в Ловеч, сините победиха в мач с много емоции

източник: LAP.bg

Точно минута преди гола, една от младите надежди на Литекс, Никола Колев се приземи лошо на ръката си. Видя се, че футболистът, който преди малко бе влязъл като резерва, се контузи тежко и затова напусна играта.

Главният съдия даде 6-минутно продължение, след като играта бе спирана заради димки пуснати от сините фенове. Именно тогава Левски можеше да убие изцяло интригата, след като получи право да изпълни дузпа. Гари Родригес бе фаулиран от Кирил Десподов в наказателното поле. Зад топката застана Силва, който пропусна.

С тази победа Левски се изкачи на върха с актив от 52 точки, като Лудогорец е с мач по-малко. Литекс е 5-ти с 43.