Берое постигна изключително драматична победа като гост на Ботев Пловдив с 2:1 в среща от шестия кръг на А група. Играчите на Ивко Ганчев играха повече от едно полувреме с човек по-малко, но това не им попречи да поведат с два чисти гола, преди Иван Цветков да намали в заключителните минути на срещата.

Главното действащо лице на терена беше съдията Николай Йорданов, който подмина претенции за дузпи и от двете страни и раздаде общо 7 жълти картона, без двата, които показа на Стефан Велев преди почивката.

Двата отбора излязоха в оптимални състави, като „канарчетата“ започнаха с обичайната си постройка с двама в атака в лицето на Цветков и Вандер Виейра, а старозагорци не изневериха на стила си и Георги Андонов бе самотен в предни позиции.

Мачът започна с минута мълчание в памет на загиналите в трагедията край Катуница преди година, но веднага след първия съдийски сигнал двата тима се хвърлиха в атаки. След няколко нелоши положения първата реална опасност дойде пред вратата на гостите. Тодор Неделев стреля хубаво от 20 метра, но топката прелетя на сантиметри над напречната греда. До изстрела се стигна след грешка на вътрешните халфове в жълто-черно, които позволиха на Неделев да им измъкне кълбото.

Отговорът на Берое обаче бе подобаващ и те поведоха в 14-ата минута. Веселин Пенев центрира от пряк свободен удар, вратарят Шеткус излезе повече от неубедително и позволи на Елиаш да Силва да я прати в мрежата. Почти веднага след гола Георги Андонов имаше шанс да прати Ботев в нокдаун, но опасният му удар не намери целта.

В тези минути домакините действаха предимно чрез бразилската си перла Вандер, но отличният дрибъл на нападателя доведе единствено до известно напрежение в наказателното поле на Берое и един доста неточен изстрел на Неделев.

В самия край на първата част обаче интересните ситуации се редяха една след друга. Първо Андонов бе много близо да отбележи от пряк свободен удар, но шутът му премина от външната страна на левия тълб. Секунди по-късно Берое се оказа с човек по-малко на терена. Стефан Велев си заработи глупав втори жълт картон, след като се опита да забави подновяването на играта, но единствено пое преждевременно към съблекалните. При ситуацията се наложи помощник-треньора на гостите Александър Томаш да влиза на терена, за да успокои разбеснелия се Кирил Акалски, който заплашително се насочи към Николай Йорданов.

В оставащите секунди съдията за втори път разгневи беройци, след като не отсъди дузпа за нарушение срещу Андонов, който бе съборен от Бобан Грънчаров в наказателното поле.

Ферарио Спасов реагира на почивката, като извади неубедителния Паласуелос и пусна Станислав Костов, а бившият играч на ЦСКА можеше да вкара още с първото си докосване. Защитник на Берое обаче застана на пътя на топката и тя се отклони в ъглов удар.

„Канарчетата“ започнаха много силно и владееха повече топката, като ясно си личеше, че гостите играят в намален състав. Още с първото си слизане към вратата на Ботев обаче те стигнаха до нов гол. В 56-ата минута Веселин Пенев повтори упражнението от първата част и центрира добре от фаул отдясно по атаката, Шеткус отново не реагира по най-добрия начин, а непокритият Андонов с глава отблизо направи 2:0.

Пловдивчани вече нямаха друг избор, освен да се хвърлят на щурм с всички сили, но в рамките на 60-ата минута две феноменални намеси ги лишиха от ранно намаляване на резултата. Първо защитникът Здравко Илиев блокира с шпагат изстрел на Цветков малко пред голлинията, а при последвалия корнер Акалски демонстрира светкавичен рефлекс при удар с глава на Цветков.

В 65-ата Берое отново показа зъби, когато Педро Еуженио изпрати опасен изстрел под гредата, но Шеткус боксира в ъглов удар. В 71-ата пък нов далечен удар от дистанция на Мартинс почти заблуди вратаря на Ботев, но той съумя да отклони топката в страничната греда.

В 85-ата минута отново Елиаш пропусна да реши всичко в срещата, след кратко разбъркване в наказателното поле, а в ответната атака Ботев намали. Цветков и Вандер разиграха на скорост помежду си и бившият играч на Левски вкара 6-ия си гол от началото на шампионата.

Само минута по-късно целият спортно-технически щаб на Ботев скочи на краката и поиска от Николай Йорданов да отсъди дузпа за игра с ръка в пеналта, но такава не последва. Резултатът от всичко това бе отстраняването на спортният директор Александър Александров в добавеното време на мача.

С две смени в продължението Ивко Ганчев даде ценни секунди на своя тим, който прекъсна серията от две поредни загуби в А група. Така Берое вече е 5-и с 9 точки в актива си, докато Ботев остана на трето място с 10, но може да бъде изпреварен от Славия.