Берое стигна до много важен успех над Литекс с 1:0 в среща от 12-ия кръг в А група, който ще позволи на старозагорци за първи път от доста време да чакат следващия си мач от първенството извън зоната на изпадащите. В герой за домакините се превърна португалската звезда Давид Каядо, който отбеляза изключително красив гол в началото на втората част.

Под Аязмото Родолфо Хълк получи шанс поведе атаката на домакините, докато обичайният титуляр Елио Мартинс седна на скамейката. Бившият играч на Левски Тодор Христов действаше по дясното крило, докато Стефан Велев замени Ливраменто в центъра на терена.

Христо Стоичков от своя страна заложи на позната единадесеторка, като Исмаил Иса отново влезе в ролята на самотен нападател в предни позиции. Георги Миланов се наслаждаваше на по-свободна роля, движейки се между линиите на съперника.

СНИМКИ: Берое се измъкна от опасната зона след успех над Литекс

източник: beroe1916.com

Мачът започна доста динамично, като в откриващите минути всеки от двата отбора опита да вземе превес в центъра на терена. Все пак постепенно Литекс установи траен контрол над топката, но първата интересна ситуация бе пред вратата на Илко Пиргов. Лоузейро стреля мощно от границата на наказателното поле, а Божиков отклони топката с ръка. Главният съдия Станислав Ставров прецени, че бранителят не е имал време за реакция при изстрела, и остави играта да продължи.

В 33-ата минута най-активният в състава на Литекс Георги Миланов стреля изненадващо от 25 метра, защитник на Берое подложи крак, а след рикошета топката придоби доста странна парабола, като премина на сантиметри покрай горния ляв ъгъл на вратата, пазена от Кирил Акалски. При последвалият Корнер пък Илия Миланов с глава опита да насочи топката към същия ъгъл, но ударът му излезе в аут.

В 41-ата минута Акалски отново можеше да бъде изненадан неприятно, след като Небойша Йеленкович стреля силно от фаул на 20-ина метра от вратата, а човек от стената отклони топката, която за щастие на вратаря премина над гредата.

СНИМКИ: Берое се измъкна от опасната зона след успех над Литекс

източник: beroe1916.com

Като цяло чистите положения липсваха през първата част, а на полувремето поизнервените играчи на двата тима опитаха да си спретнат меле, в което най-активни бяха Йеленкович и Иса. Капитанът на Литекс дори се строполи на пистата, като се наложи органите на реда да се намесят, за да разделят футболистите.

Тази ситуация като че ли мотивира допълнително старозагорци и те поведоха в резултата в 48-ата минута. Давид Каядо получи топката пред наказателното поле след заучено изпълнение на пряк свободен удар и с премерен шут в долния ляв ъгъл не остави време за реакция на Пиргов.

Христо Стоичков реагира на негативният резултат, като извади Симеон Славчев и пусна Момчил Цветанов, който веднага се настани по левия фланг. Именно Цветанов проби мощно в наказателното поле в 66-ата минута, центрира ниско към Ваюши, но ударът на крилото премина на сантиметри покрай гредата.

СНИМКИ: Берое се измъкна от опасната зона след успех над Литекс

източник: beroe1916.com

Секунди по-късно Ваюши вкара топката в мрежата след нов пас на Цветанов, но попадението бе отменено заради засада на последния.

В 68-ата минута Берое бе близо до втори гол, след като Страхил Попов подари топката на Стефан Велев, халфът проби в наказателното поле, но се забави и бранителят поправи грешката си.

В 77-ата пък само шансът попречи на беройци да увеличат преднината си, след като Елио Мартин се пребори с Илия Миланов по фланга, влезе в пеналта, където хитро пусна към нахлуващия Елиаш да Силва. Халфът стреля мощно, топката рикошира в бранител на гостите и срещна напречната греда.

До края на мача „оранжевите“ упражниха стихиен натиск предимно със статични положения и ъглови удари, но домакините не допуснаха нови опасности пред вратата на Акалски.

По този начин Берое се изкачи до 10-ата позиция с 14 точки, докато Литекс пропусна чудесен шанс да се възползва от грешната стъпка на ЦСКА. Ловчанлии дори паднаха с едно място и вече са 6-и с 20 точки.

БЕРОЕ - ЛИТЕКС 1:0

1:0 Каядо 48'

Берое: Акалски; Еуженио, Зафиров, Дишлиев, Динков; Лоузейро, Велев, Елиаш, Каядо /Ливраменто - 90 плюс 2/, Христов /Райнов - 90/; Родолфо /Мартинс - 46/

Литекс: Пиргов; Попов, И. Миланов, Бодуров, Божиков; Йеленкович, Славчев /Цветанов - 54/, Ваюши /Заков - 75/, Цветков, Г. Миланов; Иса