ФИФА може да спре летните трансфери на Енерги Котбус, а Станислав Ангелов да остане без състезателни права между 6 месеца и 1 година, категорични са експерти от световната футболна централа. Пред donbalon.bg служител на централата потвърди, че се е запознал със жалбата на ПФК Левски по случая “Станислав Ангелов" и доказателственият материал в документа бил "доста сериозен".

Юридическите експерти на шампионите са изложили в хронологически ред подробности около трансфера на Пелето в немския първодивизионен тим. От написаното е видно, че шефовете на Енерги първо са се договаряли със самия футболист и чак след това са потърсили ръководството на ПФК Левски за уточняващи разговори.

Към жалбата са приложени официалните изявления на клубното пресаташе Рони Герш, както и снимки от клубния сайт на Енерги Котбус, където Ангелов позира с фланелката на отбора, заедно със спортния директор на немския тим.

В трансферния правилник на ФИФА категорично е записано, че "не се забранява футболен клуб да влиза в нерегламентирани контакти с даден състезател, ако преди това се известят неговите настоящи работодатели".

Освен останалото, самите разговори между Енерги и Станислав Ангелов са проведени преди да изтече договорът на футболиста, което също е фактологическо нарушение на нормативните документи. Трансферният правилник на ФИФА не позволява такива контакти, независимо дали в самия контракт на футболиста има записана подобна финансова клауза.

Досега през лятната кампания Енерги привлече Кристиян Басиля и Евстатиос Алонефтис от Лариса, Кристиян Ипса от Вартекс, Овидио Бурка от Национал Букурещ, както и българския нападател Димитър Рангелов от Страсбург. Всички те може да не получат картотеки за Енерги, ако ФИФА отсъди случая с Ангелов в полза на Левски.

Агентът Лъчезар Танев заяви пред Гонг, че вече посредничи между двата клуба за изясняване на ситуацията, но от Левски вече са с един ход напред и са информирали ФИФА за скандала с най-точни юридически подробности.