Литекс и Левски завършиха 1:1 в дербито от петия кръг на А група, в типично нервен мач между двата отбора. Без да блести с особени футболни достойнства, двубоят приключи съвсем закономерно с равенство, след показаното на терена. Срещата бе накъсвана от много грешки, нарушения, и липсата на идеи.

След хикса, Литекс остана трети, с 11 точки в актива си, а Любимец ще чака следващия кръг като лидер. Левски пък е на осмо място, с пет точки на сметката си.

Традиционните търкания между съставите на Литекс и Левски избухнаха още в първите секунди на срещата, когато Левски бурно протестира за дузпа, след като имаше съприкосновение между Николай Бодуров и Цветан Генков в наказателното поле. Бодуров бутна Генков в гръб, но Никола Попов, който бе доста далеч от ситуацията, прецени, че няма основания за дузпа.

Първите 20-тина минути бяха по-добри за Литекс, като Джордан, Юрген Джезула и Александър Цветков опитаха на няколко пъти да притесняват Пламен Илиев.

Кевин Бру записа един по-опасен удар от разстояние на сметката за Левски, а в минутите между 20-та и 30-та „сините“ бяха доста дейни и Гари Родригес опита няколко пробива по левия фланг.

Слабо дерби и само 1:1 между Литекс и Левски

източник: LAP.bg

Джезула и Ваюши се разиграха в края на полувремето, като при най-хубавото положение за Литекс, в 32-та минута Джезула размина с лекота двама защитници в наказателното поле на Левски, центрира успоредно на голлинията към Джордан, и в последния момент Везалов успя да спре подаването, което бе на път да се превърне в сигурен гол. Малко по-късно, Везалов се включи в атаката на Левски, и направи опит за задна ножица в наказателното поле на Литекс, но не успя да насочи топката. В заключителните минути, двата състава опитаха по една по-добра атака, но и в двата случая не се стигна до завършващ удар.

Слабо дерби и само 1:1 между Литекс и Левски

източник: LAP.bg

Далеч по-интригуващо започна второто полувреме, и още в 50-та минута Стефан Велев спечели дузпа в полза на гостите от София. Велев нахлу в пеналта отляво, и бе фаулиран откровено от Николай Бодуров, а този път Никола Попов вече нямаше съмнения и посочи бялата точка. Гари Родригес откри резултата в полза на Левски в 51-та минута.

На Литекс обаче не му трябваше много време, за да изравни, и само две минути по-късно, Джезула прати топката в наказателното поле, топката рикошира във Везалов, и стигна до Джордан, който се обърна и с плътен силен удар не остави шанс за Пламен Илиев.

До куриозна ситуация се стигна в 60-та минута, когато Илко Пиргов излезе много встрани от наказателното си поле, за да посрещне Гари Родригес, и вратарят се контузи край аут линията, след което не успя да продължи мача, и в игра се появи Евгени Александров.

Слабо дерби и само 1:1 между Литекс и Левски

източник: LAP.bg

„Сините“ имаха отличен шанс в първата атака след смяната, Гари Родригес центрира отляво, но точно преди Цветан Генков да засече, топката бе изчистена от бранител на Литекс.

Темпото поспадна в следващите десетина минути, но и двамата треньори направиха само по една промяна в съставите си, които не се отразиха особено на качеството на играта до края. Миро Манолов се появи за Литекс, и внесе малко свежест в атаката на „оранжевите“ за последните минути, но и той не успя да се възползва от грешките на отбраната на Левски.

Домакините бяха с една идея по-активни на финалната права от редовното време на двубоя, докато „сините“ изчакаха добавените пет минути, за да опитат някакъв лек натиск, който обаче не доведе до абсолютно нищо опасно за Евгени Александров, и така приключи срещата при пълно равенство.