Акция „Захар" срещу незаконното източване на ДДС се проведе от служители на НАП и ГДБОП. Сред шестимата задържани е и синът на ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев-Данаил, потвърдиха от МВР.

От спецпрокуратурата обясниха, че освен Данаил Ганчев са задържани тримата управители на "Литекс Комерс". Най-късно в петък ще стане ясно дали ще им бъдат повдигнати обвинения за участие в престъпленията. Целта на спецоперацията е била да се залови организираната група, ощетила държавата с милиони лева чрез източване на ДДС в захарния сектор.

Разследващите обясняват, че в схемата на престъпниците е била заложена идея за закупуване на захар, съдържаща тежки метали, от района на Чернобил, която е била предназначена за употреба в производството на храни и натурални сокове. По-рано днес финансовият министър Симеон Дянков обяви в парламента, че акцията е срещу сериозна фигура от родния бизнес, но не потвърди това да е Гриша Ганчев. В интервю за „Дарик" бизнесменът, чийто фирми в захарния сектор бяха проверени от екипи на приходната агенция и ГДБОП, отрече да е намесен във финансовите злоупотреби.

В рамките на днешния ден единственото спрягано име на бизнесмен в захарния сектор беше на Гриша Ганчев. Той отрече пред Дарик да е източвал ДДС, чрез която и да е от своите фирми и по-късно допълни, че няма информация синът му да е задържан.

В парламента Симеон Дянков обясни, че голям, известен български бизнесмен от Северна България е замесен в източването на големи суми ДДС в захарния отрасъл. Той цитира и доклади още от 2002-2003 г., в които се отчитат нарушения в особено големи размери.

Според Гриша Ганчев обаче оборотът от ДДС в захарния сектор годишно в България е по-малко от 50 млн. лв. Към момента се извършва проверка на държавния резерв в Русе за установяване на липсващи количества захар, както и на територията на Девня. Според разследващите схемата за източване на ДДС е разработена от управител на търговско дружество, което продава големи количества захар на реални търговци.