НКП, Тръст „Синя България“ и ПФК Левски подготвят нов „син“ футболен празник. На 10-ти октомври ще бъде изигран мач с шведския Юргорден.

Повод е 50-годишнина от първия мач на Левски в европейските клубни турнири. Предстоящата среща ще се проведе на стадион „Васил Левски“ на 10-ти октомври от 16:00 часа.

Събраните средства от инициативата ще бъдат дарени на клуба, който ще ги използва за подобряване на инфраструктурата. 

Парите ще бъдат събрани предимно от така наречения „Клуб 50“. Предвижда се в него да попаднат 1914 човека, които да дарят по 50 лева. Ще бъде произведена и специална фланелка, която ще е с ограничен тираж. Тя ще е реплика на екип от миналото, а с такива фланелки ще играе и отбора на Левски в бенефиса с Юргорден.

Всеки член на клуб „50“ ще получи привилегии да се сдобие с въпросната фланелка, както и безплатна покана за място на стадиона.

На днешната пресконференция, която се проведе на „Герена“ присъстваха Константин Баждеков, Васил Колев и Степан Хиндлиян, който е председател на НКП.

Изпълнителният директор на „сините“ заяви, че клубът ще помага с всичко по организацията на мача.

"Радвам се, че има такива инициативи, на които основен двигател са нашите привърженици. Клубът се явява един партньор в реализирането на всичко това. Левски ще вземе активно участие и ще съдейства с всичко на привържениците“, отбеляза финансистът.

„Ние показахме многократно, че можем да го правим. Миналата година направихме юбилея, а след това и събитието в зала „Арена Армеец“. Нашата общност извървя един много дълъг път и показва, че се развива. Ние демонстрирахме, че можем да сме единни и да бъдем полезни на клуба. Тази общност беше до отбора през миналата година, когато бяхме в много тежко финансово състояние, а и спортните резултати не бяха добри. Въпреки това ние бяхме 15 000 човека в Бургас, а ако стадионът беше за 40 000, щяхме да сме 40 000. Мачът с Юргорден е много важен за нас като левскари“, сподели шефът на организираните привърженици Степан Хиндлиян.

„Всички знаят защо Юргорден ще ни гостува. Те са наш съперник от първия ни сблъсък в европейските турнири. Имаме огромен късмет от този исторически факт, защото срещнахме голямо разбиране от тяхна страна. Както всеки шведски клуб 51% от Юргорден се държи от техните привърженици. В момента се борят за титлата, надяваме се да бъде така и когато дойдат да играят с нас. Те откликнаха и не желаят да им бъде плащан хонорар за участието, както беше при Лацио. Освен това се съгласиха и да не пътуват с чартърен полет, а с редовен и по този начин ще спестим още средства. Приятно съм изненадан от начина, по който се развиха преговорите с тях“, сподели Васил Колев от „Синя България“.