Управителният съвет на Тръст „Синя България“ излезе с официална позиция, в която настоява за оставката на шефа на Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз Юри Кучев, заради „несправяне и липса на резултати в борбата с хулиганството и расизма“.

Ето и пълната позиция на Тръст „Синя България“

Позиция на тръста относно работата на Дисциплинарната комисия на БФС

УС на тръст „Синя България” приветства и подкрепя всички стъпки, които държавните институции и БФС предприемат и осъществяват в борбата срещу расизма, ксенофобията и футболното хулиганство. Същевременно с това обаче сме силно загрижени от двойния аршин, който БФС прилага при разглеждането на различни провинения на отделни футболни отбори и смятаме, че съществуват достатъчно съмнения относно обективността на Дисциплинарната комисия при налагането на санкциите.

За нас е абсолютно безспорно това, че БФС и в частност Дисциплинарната комисия не могат да се справят с този проблем, който ескалира в последните месеци. Потвърждение на това са безпрецедентните санкции, наложени за расизъм на българския участник в Шампионска лига Лудогорец, както и на националния тим на България. Във връзка с това предламе и се надяваме да бъдем подкрепени от ПФК Левски София и останалите професионални клубове в България:

1. Да се създаде сдружение с представители на професионалните клубове, чиято задача да бъдат мерките за превенция на футболното хулиганство и борбата с расизма. Това сдружение трябва да разработи адекватна програма, както и стъпки, свързани с провеждането на мачове, задължителни за всички лицензирани професионални клубове в България, които БФС да утвърди.

2. БФС да дарява на сдружението 100% от събраните средства от наложени санкции във връзка с поведението на публиката, расизъм или използване на пиротехнически средства. Надяваме се БФС да продължи да финансира детско-юношеския футбол в наложените глоби за наказателни картони, но смятаме за несправедливи, скандално и създаващо лоши практики това събираните от глоби средства да се използват за администрация на футболната централа, банкети, премии, командировки и пр.

3. Заради несправяне и липса на резултати в борбата с хулиганството и расизма настояваме за оставката на шефа на Дисциплинарната комисия Юри Кучев, като очакваме това искане да бъде подкрепено от ПФК Левски.

УС на тръст на привържениците на Левски София „Синя България”