Шефът на българските съдии Димо Момиров бе гост в един от традиционните дискусионни клубове. Той сподели с журналистите доста любопитни неща.

„Съдиите взимат доста добри пари и все още не са оправдали сумите, които получават. Искам реферите да разговарят по-често с журналистите, за да ги опознаят като хора. Много от тях са интелигентни момчета с място в обществото,” започна Момиров. „Трябва доста работа, реферите имат много да наваксват – в методиката, и във физическата подготовка. Недопустимо е да ползват медикаменти, за да покриват нормите.”

„В никакъв случай Порточанов не може да влияе на съдийската комисия, за да настройва съдиите срещу някой отбор, в последния случай Черноморец на Херо,” коментира бившият арбитър. „Ще има наказание на съдиите за Сандански, за това, че са закъснели. Вината си е само в тях, да са си взели мерки. Трябва да са на стадиона два часа преди началото на мача.”

„Дотук съм доволен от Ивайло Стоянов, въпреки че е с малък стаж. Сигурно му се отразява участието в „Шоуто на Слави”, личи си, че свири с настроение,” обясни Момиров.

„Има и рефери, от които не съм доволен, но имената им ще запазя за себе си. Наблюденията ми са, че съдиите не се готвят за мачовете. Идва двубоят, свършва, вземат си парите и чакат следващо назначение.

В българското съдийство има много неподготвени и случайно попаднали хора. В Б група направо е страшно. След всички скандали, които стават тук, на нашите съдии не гледат сериозно в Европа.”

„Не мисля, че Ристосков се е облагодетелствал от скандала, който предизвика. Мисля, че в прокуратурата и следствието, нещата около скандала не са доведени докрай.”

Момиров е говорил с Борислав Михайлов, който е заявил, че за пролетния полусезон, могат да бъдат върнати някой рефери, като се визираха имената на Момчил Врайков, Красимир Йосифов и Стоян Алексиев.

„Не мога да кажа, че съжалявам, че станах шеф на съдиите, но на моменти съм отчаян от състоянието на българското съдийство,” завърши Момиров.

На 4 и 5 декември ще има семинар за реферите в Слънчев бряг, за уеднаквяване на критериите, най-вече са играта с ръка в наказателното поле. Съдийската комисия ще излезе днес с декларация към БФС и спортната общественост против насилието срещу реферите, като конкретният случай е битият в Асеновград съдия.