Част от укритите данъци на футболните клубове вече са платени. Това съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов в предаването „Денят" на Дарик. След ревизии - данъчната администрация разкри близо 8 млн. лева укрити данъци от футболни тимове от А група. Стефанов допълни, че друга част от тези задължения вече са обезпечени, а за останалите ще бъде даден гратисен период. По думите на шефа на данъчните - основно задълженията на отборите са натрупани заради укритите анекси към договорите за заплати на футболистите. Като най-фрапиращата сума, получена от един футболист чрез анекс към основния му трудов договор, Стефанов посочи 12 000 долара. Трудовите договори на играчите обаче са сключвани за заплата от 220 лева. Останалите задължения на клубовете са натрупани от укрити приходи от трансфери, ДДС и неотчитане на рекламни права. Eто какво каза още Стефанов:

Вие от кой отбор сте или в създалата се ситуация ще е малко неуместно да го кажете?

Аз съм от българския национален отбор.

Отказвате да споменете клубовете, които са се „провинили" данъчно. Всички от А група ли са извършили нарушения и има ли изключения?

На всички отбори от професионалната А група са извършени ревизии. Във всички дружества има установени определени констатации по различните закони, но тези, които съм съобщил с най-големите задължения, те са с основна констатация неплащане на данъци върху реалните заплати, които получават футболистите.

Няма ли поне един отбор, който можем да дадем за пример?

За съжаление е данъчно-осигурителна тайна. Вие много добре знаете, нямам право да коментирам конкретни резултати за конкретни субекти.

Докъде се простират правомощията на Националната агенция за приходите. Какво е предприето до момента за събирането на тези задължения и какво предстои да бъде направено?

Това, което е направено: днес предадох официално доклада на главния прокурор и на председателя на комисията по корупция към парламента Яне Янев. Следващата седмица ще бъде свикан Координационният център между прокуратурата и НАП и там ще бъдат обсъдени подробно всички констатации и ще бъде преценено дали има извършено престъпление или не и тогава вече прокуратурата трябва да предприеме действия.

Как ще си събирате тези пари? Какво ще направи държавата, за да си върне тези близо 8 млн. лв.?

За допълнително разкритите суми - една част от тях вече са платени, други са обезпечени, другите, които не са платени и не са обезпечени, са предприети всички действия по принудителното събиране.

Тоест от тези близо 8 млн. лв. вече има такива, които вече са платени?

Има такива и които са платени, да.

По-малка или по-голяма част от тях?

Вижте, аз не очаквам, че отбори, които играят в професионалната А група на България, ще са някакви фантоми и няма да си платят задълженията.

Ако се стигне до ситуация, в която срещнете проблеми с някои от длъжниците си, към какви мерки спрямо тях могат да се предприемат?

Ние си имаме законова процедура по принудително събиране, там знаете има запор на имущество, запор на сметки, събиране на задължения от трети задължени лица и така нататък.

Очаквате ли нещата да станат толкова сериозни, че да бъде поставено под въпрос футболното първенство, да речем, в някакъв следващ момент?

Не, не мисля. Не мисля, че футболното първенство е под въпрос. Пак казвам, че една част от задълженията вече са изплатени, други са обезпечени, а тези, които не са обезпечени най-вероятно се дава гратисен период съгласно закона, в който дружествата да могат да си изплатят тези задължения.

Бихте ли уточнили освен от любопитната тема за скритите реални заплати на футболистите, от какво друго са натрупани тези задължения?

Освен основната констатация, за която говорим, други констатации, които се срещат, това са неотчитане на трансферите на футболисти или поне не в пълния размер, проблеми с ДДС-то, тъй като там има частичен данъчен кредит, който се изчислява по специфичен начин при всички футболни клубове, неотчитане на рекламни права, най-общо това е.

Прокуратурата ще е тази, която предполагам трябва да излезе с мнение дали да бъдат повдигнати обвинения срещу конкретни лица. Вашите лични очаквания, ще се стигне ли дотам на базата на това, което сте събрали до момента.

При всички положения прокуратурата е конкретната институция, която трябва да каже ще повдига ли обвинение или не. Аз затова ви казах, че следващата седмица ще се свика координационният център на национално ниво, който е в резултат на инструкцията за взаимодействие между ВКП и НАП и там вече ще бъдат разгледани всички доказателства към преписките и ще бъдат взети съответните решения.

А имате ли намерение да проверявате конкретни футболисти и собственици на клубове, тоест тази проверка да се задълбочи извън това, което сте направили до този момент?

Имаме намерение. Аз казах и пак казвам по принцип тези допълнителни задължения по данък общ доход са на базата на открити от нас анекси към основните трудови договори, които регламентират реалните заплащания на футболистите. За тези футболисти, за които сме открили тези анекси, естествено, че ще бъдат предприети съответните проверки и ревизионни действия.

Господин Стефанов, понеже на всички ни е ясно, че българските футболисти не печелят по 220 лв. на месец към тези анекси кои са най-любопитните суми, които открихте, най-фрапиращите, може би най-високите.

Вече няколко пъти отговарям на този въпрос - 12 000 долара.

12 000 долара. Това е най-високата сума месечна заплата.

Поне това ми е останало в паметта от преписките, а те са няколко кашона да не кажа и една стая доказателствен материал.

Бихте ли бил по-конкретен за проверките, които предстоят. Аз попитах за футболисти и евентуално собственици на клубове. Какъв още тип лица смятате да проверявате по веригата?

За футболистите - съответствие на доходи, имущество, стандарт на живот, а вече към собствениците на клубовете - финансирането, откъде идват тези пари, за да може да изплащат тези нерегламентирани средства и така нататък.

Като сте казали „а", ще има ли „бе"? За други видове спорт?

В интерес на истината тази кампания беше в резултат на публичен скандал с отнемането на лиценза на ЦСКА и множество сигнали в този момент за нарушенията във футболните клубове, което между другото е обществена тайна. Тепърва ние в момента сме насочили нашите усилия и към физически контрол на високорискови стоки и естествено, че имаме и дирекция „Анализ на риска". Ако се установят подобни значими рискове и в други спортове, и там ще насочим нашите усилия.

Господин Стефанов, какво е вашето обяснение, защо трябваше да се стигне до този скандал в ЦСКА, който да провокира подобни проверки? Тази, която конкретно вие сте направили, обхваща периода 2005-2008 година. защо не са правени проверки било то във футбола или в други видове спорт през тези години. Вашето лично обяснение?

Не че не са правени. Аз пак ви казвам, по принцип като цяло до онзи момент футболът специално що се отнася до Националната агенция за приходите никога не е бил някакъв такъв рисков бранш. Но в резултат на публичния скандал и в този момент това ескалира с достатъчно подаване на информация от фен клубове, от комисията за борба с корупцията, от други организации и ние предварително, за да вземем решение да правим проверки и ревизии, все пак трябва да имаме някакви предварителни събрани данни.