Цанко Цветанов е завел дело срещу Етър-1924 в Районен съд В. Търново. Това съобщи вече бившият старши треньор на „виолетовите". Екснаставникът обжалва дисциплинарното си уволнение на 15 октомври и предявява иск за петцифрена сума. „Правя го, за да спрат беззаконията. Подиграват се с всички и мислят, че това ще остане безнаказано. Нека и другите момчета, с които постъпиха по същия начин си потърсят правата по законния ред.

Шансовете да спечелят са много големи", коментира Цанко Цветанов. Той е внесъл иска, в който настоява да бъде признато за незаконосъобразно уволнението и да бъде възстановен на работа, на 14 декември. Освен това бронзовият медалист от САЩ- 94 настоява да му бъдат изплатени и дължими пари по допълнително споразумение, които вероятно са за вкарването на етърци в „А" група. Очаква се до два месеца трудово-правният спор да влезе в съдебната зала. На този етап е ясно, че вратарят Венци Димитров и халфът Мартин Станкев, които също бяха уволнени дисциплинарно завеждат дела.

Изпълнителният директор на Етър- 24 Ендер Дурмушев коментира, че не се притеснява от иска на Цанко Цветанов. „Негово право е да води дело, ние също сме завели и имаме аргументи. Цветанов е в основата на проваленото пътуване до Турция за контролата с „Истанбул Б.Б.", освен това е настройвал футболистите срещу ръководството, за което разполагаме с документи", коментира Ендер Дурмушев. Той мотивира думите си с копия от нотариално заверени деклариции на защитниците Тихомир Трифонов и Ивайло Русев.

„Във връзка с пропадналото пътуване за контролата с „Истанбул Б.Б. на 12.10.2012 г. искам да кажа, че като капитан на отбора застанах зад моите съотборници да не се качим в автобуса, но не съм казвал да не се качват- просто единодушно взехме това решение, за което мисля, че бяхме подведени от старши треньора на отбора Цанко Цветанов. На среща с него той ни каза, че ако всички решим да не се качим в автобуса той застава зад нас и за това ние решихме да не се качваме", пише собственоръчно Тихомир Трифонов, който вече разтрогна по взаимно съгласие договора си с „виолетовите" и подписа с Черноморец. По-нататък той обяснява, че след като са се събрали в съблекалнята около 17 часа с треньора, изпълнителния директор и представителя на мажоритарния собствени - Диадин Кая, Цанко Цветанов им е заявил „Момчета, да се качваме в автобуса", но след като са излезли ръководните длъжности се е върнал в съблекалнята и е казал „Остава ли решението, което взехме заедно сутринта да не пътуваме за контролата в Турция?".

Почти идентичен е и текстът на декларацията подписана от Ивайло Русев, като той също пише, че играчите са били подведени от тогавашния старши треньор.

„Нека хората да знаят, че не само ние сме виновни за случилото се тази есен. Искам да попитам вратаря Венци Димитров кой му се е обадил вечерта след отказа да тръгнат и му е казал- браво това е първата стъпка", каза още Ендер Дурмушев.

Коментарът на Цанко Цветанов бе лаконичен: „Всеки си носи последствията за лъжите. Ако някой е лъжесвидетелствал мога да си потърся отново правата в съда".