Холандският футболен специалист Ари Шанс бе гост в предаването Гол Линия по Дарик радио. Шанс е известен треньор в своята родина, а в момента е в България по покана на треньорската школа към БФС. Той води лекции на млади български треньори и използва времето, за да се запознае подробно с българския футбол.

„Казвам се Ари Шанс и съм професионален инструктор по футбол и треньор от Холандия. В Холандия бях 5 пъти шампион на аматьорско ниво, след това отидох в Япония за 7 години, после за година в Китай, а за последно бях селекционер на Намибия по време на Купата на Африка”, заяви Шанс.

„Гледах няколко мача от първенството в България, както и контролата между Гърция и България до 19 години. Първото ми впечатление е, че в България има много добри специалисти, липсва обаче структурата и организацията на футбола в България”.

„Г-н Николов и г-н Тишански работят здраво, за да допринесат за доброто ниво на българския футбол, но имат повече нужда от подкрепа от БФС и от държавата”.

„В Китай дават много пари за развитието на националния отбор, но нямаше силни състезания за юноши. Същото, което виждам в българския футбол.

„Имате нужда от образовани треньори и това е причината, поради която бях поканен в България – да споделим опит. Ако правим сравнение България е 5 години назад от Холандия”.

„Не всеки треньор може да е треньор на Челси или Ман Юнайтед, аз се опитвам да ги обуча, че когато си треньор трябва да направиш най-доброто в условията, на които си поставен.

Проблемът е когато няма образователна система на треньорите, мнението ми е, че България ще се чувства много зле, ако се сравнява с Англия и Германия. Това не е негативно, но трябва да видим къде е България в момента”.

Помолен да сравни нивото на футбола в страните, в които е работил, Шанс отговори: „Намибия е на последно място, след това е България, Китай и на първо място Япония”.

„Вашите треньорите ми казаха, че най-големите проблеми са, че няма голям интерес в развитието на школите. Ако българският футбол иска да има добро ниво, трябва да има добра структура във всички отбори. Иначе всяка година разликата между вас и развитите страни ще става все по-голяма”.

Специалистът призна, че младите футболисти на ЦСКА Александър Тонев, Атанас Зехиров и Мартин Тошев са му направили много добро впечатление и според него могат да играят в добри европейски отбори.

„Талантът го има, но ако те не играят в първите отбори, не може. Тези талантливи играчи няма да подобрят класата си, ако играят чужденци втора ръка.

Шанс сподели и своите впечатление от двубоя между дублиращите отбори на ЦСКА и Ботев, който наблюдава на живо: „Игрищата на Панчарево бяха добри и може да се играе добър футбол. Според мен първото полувреме бе на добро ниво, ЦСКА бе по-силен, наистина се опитваше да играе футбол. През второто полувреме имаше доста смени в двата състава и ритъмът на игра просто се загуби. Ние използвахме този мач, за да анализираме”.

„Ако правим анализ на Евро 2008, според мен 65% от всички отбори играеха в схема 4-3-2-1”, заяви Шанс относно най-модерната схема на игра.

Според него идеята да бъдат въведени чужди треньори в България не е удачна: „Всяка държава си има собствена култура, така че не може един холандски лектор да промени системата на игра в България. Ако има добри български треньори бих ви посъветвал да ги използвате, защото нямат езикова бариера, познават културата, но трябва да са опитни”.

„За доста кратко време съм в България и не мога да дам пълна оценка, но треньорите в групата, която обучавам – 50 треньори се интересуват много и имат големи знания. Един идва от Нова Зеландия, друг от Америка, това говори, че имат доста голям интерес. Моето мнение е, че има отлични талантливи треньори, които могат да работят в юношеските школи”.

„През 2008 година всичко е в Интернет, имаме възможност за комуникация, голямата разлика между Холандия и България е, че в Холандия не се страхуваме да си споделяме информация един на друг. Аз казах на всички: не бъдете глупави да криете това, което знаете, споделяйте си и така ще бъдете по-добри треньори”, обясни Шанс.

„Трябва да се обърне внимание на детско-юношеските школи. Например ако Левски няма никакъв интерес от развитието на школата тогава българският футбол няма да подобри своето качество. Не всеки ден се раждат таланти като Стоичков, Костадинов, Бербатов, но съм сигурен, че ако държавата помага футболът ще се подобри”.

В разговора се включи и Юри Николов, който е заместник председател на треньорската пкола:

„Мисля, че всички треньори, които участват в курса и ръководството на треньорската школа оценяват много високо това, което Шанс даде на нашите треньори кандидати за лиценз А”.

„Решихме, че трябва да почерпим от опита на една от най-добрите треньорски школи. Включихме се в една програма на УЕФА, през декември 11 български треньори ще посетят Коверчано за 4 дни, през април други 11 ще отидат и това ще продължи за 4 години”.

„Коренно трябва да променим разбирането на нашите треньори за обучението в детско- юношеския футбол. Аз съм убеден, че в България има треньори, които могат да бъдат на такова високо ниво, стига да донесат авторитета, който чужденците имат”.

„Категорично искам българин за треньор на националния отбор. Искам да благодаря на ръководството на БФС, което предприе тази решителна смяна да ни се възможност да работим така, както желаем”.

Относно липсата на лицензи на някои от треньорите в А група, Николов заяви: „Треньорската школа отговаря за обучението на треньорите, а техническата комисия отговаря за лицензите. В случая на Сливен старши треньор се води Георги Дерменджиев, въпреки че всъщност е Драголюб Симонович”.