Съвместна публикация на вестник Стандарт и gong.bg

В приличащата на някакво западно първенство седмица мачовете от поредния кръг минаха някак си прибързано и без това да е знак за високо качество - на един дъх. Тук или там имаше малко пушилка, предизвикана най-вече от трите Локомотива. Този от Мездра пуфтя за около час на "Герена", но в крайна сметка отстъпи своята барикада. Останалите два - от Пловдив и от София, се счепкаха на "Надежда", като в крайна сметка от играчка-плачка и на столичани им изпушиха главите. Казано по друг начин, по крайно елементарен начин бяха сринати голяма част от изгражданите до момента през пролетния дял очаквания и надежди за сигурна евровиза. Сега тя е възможна, дори много възможна, но в никакъв случай сигурна, както щеше да изглежда при нов успех за Окука и компания и последвалия нулев хикс край морето.

Всъщност беше въпрос на време някой да дръпне аварийните спирачки на Локомотива. Изключително дългата стопроцентова серия натовари с неимоверно голям товар психическите плещи на тима. Може би обаче не точно в този ден и в този мач. И не чак със загуба. Стана прекалено рязко, но големи последствия нямаше. Преследвачите изиграха средняшки мач. Малко греди, малко спорни ситуации, но нищо повече като футбол. Това обаче не попречи на двамата старши треньори да ревнат в глас, че на "Тича" се е изиграл някакъв знаменит спектакъл. Ама моля ви се, няколко часа преди това гледахме Ливърпул - Арсенал, но това не е единствената причина за насила приповдигнатото ниво на сблъсъка между Черно море и Литекс.

Какво се случва? След порой от критики в началото на миналата седмица националният селекционер поведе своята оранжева армада в две изключително важни битки. В тях от шест възможни точки беше спечелена едничка. В Ловеч обаче вълнението е като в горещ сахарски следобед. Нищо не трепва. И ако в пустинята отнякъде притича някоя хиена, гонеща плячката си, то край Осъм се радват на забележително спокойствие. Изводите са няколко. Или е настъпило примирението, или се действа на принципа "каквото излезе", или имат нещо наум. Моряците пък точеха зъби и нокти цяла зима, очаквайки домакинствата си на ЦСКА, Левски и Литекс. Засега две трети от тях минаха. Активът е твърде скромен - две точки и нула гола. Това поставя тима на Никола Спасов в изключително драматична ситуация до края, ако изобщо на "зелено-белите" им е носталгично по приятните евроемоции.

Общо взето, колкото и да ги разтягахме, дотук с вълненията, предизвикани от този междинен кръг. От шестте най-сериозно застрашени за изпадане победа взе само Миньор. Дали тя ще свърши работа, предстои да разберем. Няколко от потенциалните кандидати за слава в "Б" група изглеждат шокиращо спокойни. Като работник, който знае със сигурност какво ще си получи до края на годината като заплата. Тук заплатите се смесват с точки. Тимовете от дъното със сигурност са разлепили в своите съблекални пълната разстановка на мачовете до 30 кръг.

Кой, къде и колко ще вземе?

Но чак пък всички от карето Пирин-Миньор-Спартак-Вихрен да са спокойни? Не се връзва. Ще бъде интересно, ако ли не - смешно!

Грандовете си биха - къде със зор, къде с лекота. ЦСКА постигна осма поредна. Чака се девета, евентуално десета и дербито със "сините". Засега правилно от щаба на шампионите не избързват с гръмки изказвания, съзнавайки, че трудното пред тях предстои. Левски също зареди малко гориво, след като се получиха една-две пробойни. До големия сблъсък се очаква резервоарът да е още по-пълен. Според разстоянието между двата тима в момента и програмата до края, май шампионатът ще започне от Гергьовден насетне. Остава да се реши - кой ще е жертвеното агне и кой накрая ще си облизва пръстите?